Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Suomen suosituin vene suurvertailussa

02.04.2009

KirjoittajaVenelehti

Kuva: Timo Utter

Kahdenkymmenen soutuveneen testi on mittava urakka. Siinä helposti hurahtaa koko kesä. Niin kuin hurahtikin.

Soutuvene on hyvin suomalainen ilmiö, etenkin savolaismallinen soutuvene, ja suuri osa vertailumme veneistä perustuu vanhaan suomalaiseen, aikanaan puusta veistettyyn perinnemalliin. Se mikä on ollut puisena vakaa ja jämäkkä, ei sitä välttämättä kevyenä muoviveneenä ole. Siksi savolaismallisen veneen maine on huono.

Vertailuveneistämme löytyivät myös parhaat ja vanha sääntö ”rahalla saa” pätee tässäkin tapauksessa. Parhaat ovat kalliita.

Mukana testissä olivat seuraavat veneet: Kaisla 470, Kaisla 525 Erä, Linder 440 Fishing, Lohi 460 SV, Marino Junior, Medal 425, Päijän 471 L, Päijän 510 L, Soutari, Soutu-Palta, Suomi 420, Suomi 470, Suomi 520L, Suvi 420 SVM, Suvi 460 SVM, Suvi 495 SVM, Terhi 385, Terhi 440, Terhi Saiman ja Veto 5.

Suuressa soutuvenevertailussa löytyi useitakin hyviä veneitä. Löysimme valitsemiemme kriteerien perusteella testivoittajan ja pari muutakin suositeltavaa venettä, mutta veneet ovat hyvinkin erilaisia keskenään. Hieman erilaisia ominaisuuksia painottaen monenkin niistä voisi nimetä testivoittajaksi. Mutta mikä sopii oivallisesti yhdelle, voi olla täysin sopimaton toiselle. Huolimatta siitä, että kyse on ”vain” soutuveneistä.

Testiveneitä arvioitiin neljän kriteerin perusteella. Ensinnäkin soutuveneenä. Soutuvenetestissä ei voi menestyä ilman hyviä soutuominaisuuksia. Toiseksi käyttö perämoottorin kanssa. Kolmas tarkastelunäkökulma on veneiden laatu, varustelu ja yksityiskohdat. Neljäs arviointikriteeri on käyttöturvallisuus.

Teksti Jussi Riku

Tiivistelmä Vene-lehden 4/2009 jutusta
X