Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Uutiset

Suomen Majakkaseura 5 vuotta Märketillä

14.05.2012

KirjoittajaKiti Westerback

Päivi Karimaa

Sunnuntaina 13.5. tuli kuluneeksi viisi vuotta siitä, kun Suomen Majakkaseura rantautui Märketin majakalle.

Seuraavana päivänä, 14.5.2007, aloitti kolmen rohkeaa naista, Satu, Kikka ja Outi, vahtivuoronsa homeisten ja rappeutuneiden sisätilojen kunnostuksella. Ks. Märketin päiväkirja

Ensi syksynä tulee Suomen Majakkaseuralla täyteen tuhat vuorokautta Märketin miehitystä. Lukuun ei ole laskettu talvijaksoja, jolloin majakka on ollut tyhjillään, vaikka Märketillä onkin vietetty joulua kaksi kertaa.

Märketillä on ollut talkoissa arviolta 200 henkeä, joista vajaa puolet on palannut talkoisiin uudestaan.

Rappiosta Ahvenanmeren helmeksi

Suomen Majakkaseura on nostanut Märketin majakan täydellisestä rappiosta Ahvenanmeren helmeksi, joka houkuttelee kävijöitä ympäri maailman.

Vaikeiden kulkuyhteyksien takia ja remonttivaiheen ollessa vielä kesken kävijämäärät ovat toistaiseksi pysyneet alle tuhannessa vieraassa kautta kohti.

Sitä vastoin Märketin elämää seuraa päivittäin 100-300 ihmistä ympäri maailmaa Majakkaseuran verkkosivujen päiväkirjan avulla00.

Suurin tukija Jane ja Aatos Erkon säätiö

Vuonna 1885 rakennetun majakkarakennuksen ilmanvaihto oli 30 vuotta tukittu, minkä takia majakka oli homehtunut ja asumiskelvoton. Ensimmäisiä tehtäviä oli aloittaa tuuletus ja majakan kuivatus. Nyt on siirrytty sisätilojen kunnostukseen.

Mereltä ja kallioilta katsoen Märketin majakka on kunnostuksen aikana saanut takaisin vanhan loistonsa

Suomen Majakkaseura ei ole saanut julkista tukea Märket-projektiin. Suomen valtio on kuitenkin suhtautunut työhön positiivisesti vuokraamalla majakan kunnostamistyötä vastaan vuoden 2019 lopulle saakka.

Ylivoimaisesti eniten, 150 000 euron edestä, Märket-projektia on tukenut Jane ja Aatos Erkon säätiö.

Lisätietoja

Lähde: Suomen Majakkaseura
Kuva: Päivi Karimaa 

X