Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Uutiset

Suomalaisvene Siperiassa

13.12.2011

KirjoittajaAuli Irjala

Veli Kärkkäinen

Joroislaisen Veli Kärkkäisen 13-metrinen teräsvene Lena talvehtii Jakutskissa, Lena-joen varrella.

Keväällä miehistö palaa veneelle ja matka jatkuu pitkin Koillisväylää itään.

Lenan matka Venäjälle alkoi kesällä 2011 RusArc80-tapahtumassa. Seitsemän veneen eskaaderi kulki Pietarista Arkangeliin sisävesiä ja Stalinin kanavaa pitkin.

Arkangelista oli tarkoitus purjehtia Frans Joosefin maalle, mutta vain Lena ja RusArc80-järjestäjien Pietari I uskaltautuivat tuhannen meripeninkulman matkalle napajään reunassa sijaitsevalle saariryhmälle.

Koillisväylän läpäisi ensimmäisenä Adolf Erik Nordenskiöld retkikuntineen vuonna 1878. Lenan Koillisväylän valloitus alkoi Murmanskista 22. elokuuta 2011. Jäätilanne oli edellisiä vuosia huomattavasti helpompi.

Lena vieraili Diksonin ja Tiksin kylissä sekä pysähtyi ankkuriin Nordenskiöldin muistomerkin luona Taimyrin niemimaan saaristossa.

Lena saapui Jakutskiin 23. syyskuuta. Miehistö – Veli Kärkkäinen, Risto Kärkkäinen, Antti Maijala ja Mikhail Tigushkin – lensivät kotiin. Lena jäi telakalle odottamaan kevättä.

Veli Kärkkäisen Lena on ensimmäinen suomalaisvene niin Frans Joosefin maalla kuin Koillisväylälläkin. Purjehdusluvan saaminen Venäjälle kesti useita vuosia.

Tiivistelmä Vene-lehden 1/2012 jutusta
X