Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Sun Odyssey 39i

03.05.2007

KirjoittajaVenelehti

j39

 

Kilpapurjehtijat optimoivat veneensä saadakseen niihin mahdollisimman paljon vauhtia ja nousukykyä: venettä kevennetään ja purjeita parannetaan ja suurennetaan. Sun Odyssey 39i on optimoitu matkapurjehdukseen.

Siinä oli kaikki kilpapurjehtijan kauhistukset: matala köli, rullapurjeet ja kiinteä potkuri.

39-jalkainen Sun Odysseys on uudenaikaisen ja hyvän näköinen ilman, että se erottuisi modernien matkapursien suuresta massasta. Vene kuuluu ranskalaisen Jeanneaun cruiser-mallistoon. Sen saa myös performance-versiona, jolloin se on varustettu erikoissyvällä 2,2 metrin kölillä, korkeammalla takilalla, taittolapapotkurilla ja paremmilla varusteilla. Koepurjehtimamme vene oli varustettu nimenomaan matkapurjehdusta varten ja siihen oli valittu Seldénin rullamasto ja ainoastaan 1,5 metriä syvä köli.

Syyskuun lopulla Airiston lounaistuuli puhalsi mukavasti 6-7 m/s ja yltyi vielä tästäkin. Aallokkoa Airistolle ei kuitenkaan muodostunut. Vene oli hyvin tasapainoinen, ja se kulki luovilla ja sivutuulessa suoraan eteenpäin, kun kippari irrotti otteensa ratista. Ohjaustuntuma oli turpea, koska veneessä oli autopilotti, joka tuhosi viimeisenkin herkkyyden. Luovilla Sun Odyssey kulki yllättävän hyvin ja noin 6 m/s tuulessa mittasimme vauhdiksi 6,2 solmua. Tuulen yltyessä vauhti nousi 6,5 solmuun. Nousukulma oli kohtuullinen, vaikka matalalla kölillä varustettua venettä ei pitäisi ajaa liian korkealle tuuleen. Sivumyötäisessä nopeus nousi 7,7 solmuun.

Sun Odyssey sijoittuu hyvin kovan tuulen ennustekaaviossa. Hyvä tuulensietokyky on mannaa, ja testivene kuuluu samaan ryhmään Impressionin ja Dufourin kanssa. Kevyessä tuulessa Sun Odyssey kärsii pienestä purjealasta, mutta pysyy hyvin samantyyppisten cruiserien vauhdissa.

Sun Odysseyssä on kaksisaalinkinen 9/10-takila, joka on tuettu epäjatkuvilla vanteilla. Peräharus on kaksijakoinen, mutta varsinaiset säädöt puuttuvat. Heloitus tulee pääosin Harkenilta. Kuomun edessä kajuutan katolla on lyhyt levanki, ja isopurje jalustetaan katolla olevalla Harken 40 ST -vinssillä.

Sun Odysseyn tilajako ulko- ja asumistiloihin on erinomaisen onnistunut, tilaa on riittävästi suurelle perheelle sekä istuinkaukalossa että sisällä. Testiveneen kolmikajuuttaratkaisu tuntui hyvältä. Vaihtoehto on hieman suurempi peräkajuutta ja pesutila, jossa on erillinen suihkukaappi. Suuret runkoikkunat tekevät salongista valoisan. U-sohvaan mahtuu 4-5 henkeä ja vastakkaiselle sohvalle kolme lisää. Omistajan kajuutta on keulassa ja se on varustettu leveällä vuoteella, peräkajuutoissa on leveät ja ilmavat vuoteet. Kaiken kaikkiaan Sun Odysseyn asumistilat ovat siistit ja asialliset, mutta vanhanaikaiset.

Sun Odyssey 39i on tiloihinsa nähden edullinen matkapursi, ei ihan yhtä halpa kuin vastaavan kokoinen Bavaria, mutta selvästi edullisempi kuin tämän kokoluokan pohjoismaiset purret.

Tekniset tiedot

Pituus 11,62 m
Vesilinja 10,71 m
Leveys 3,88 m
Syväys 1,50/2,00 m
Uppouma 7 500/7 330 kg
Painolasti 2 450/2 280 kg
Isopurje 36,3 m&³2;
Genua 34,2 m&³2;
Spinaakkeri 97,0 m&³2;
Maston korkeus 17,4 m
Apumoottori Yanmar 3YH4-E
Hinta 143 960 euroa
Suunnittelija Marc Lombard
Valmistaja Chantiers Jeanneau
Valmistusmaa Ranska
Päämyyjä Helmarin
  Tammistontie 356, 20900 Turku
  puh. (02) 258 1600
  www.helmarin.fi

Testiryhmä: Kari Wilén, Tom Finell, Timo Utter

Tiivistelmä Vene-lehden 5/2007 jutusta
X