Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Koepurjehdus

HP1030 – Kuin lentoon lähdössä

Tässä on vene, jota suosittelemme kevytveneistä ulos kasvaneille. Se tuo lisää haasteita – ja sotkee perheenkin samaan harrastukseen.

03.04.2013

Kirjoittajakari wilén

Kuvaajakari hautala

HP1030:n koepurjehdus viivästyi alkuperäisistä suunnitelmista noin vuodella, koska s/y Lilyanin omistaja Benjamin Nilsson ei halunnut esitellä venettään puolivalmiina. Syksyllä pääsimme viimein vesille Espoossa. Heti selvisi, että vene on varsinainen vauhtikone, mutta samalla haastava käsiteltävä etenkin reippaassa tuulessa.

”Bebbe” Nilsson on kisannut hyvällä menestyksellä Laser-luokassa. Perheen perustettuaan hän alkoi uneksia veneestä, jolla koko joukko voisi purjehtia. Tarvittiin siis asumistiloja, ei ylellistä, vaan käytännöllistä kesälomapurjehduksille. Silti vene ei saanut olla mikään uppotukki. Siitä olisi löydyttävä vauhtia ja ominaisuuksia niin, että kevytvenepurjehtija tuntuisi olonsa kotoisaksi.

Ruotsissa pitkään vireillä ollut HP-projekti näytti tarjoavan sopivasti tätä kaikkea.

HP1030:n istuinkaukalo on suuri ja takaa avoin. Reunoilla on hyvä istua ja perämiehelle on sopivaa jalkatukea avotilan turkissa. Peräpeiliin on ripustettu auki vedettävät uimaportaat. Kaukalon takaosassa on turkin alla suuri laatikko säilytystilaksi, sinne voi myös asentaa autopilotin peräsinakselin kiinnikkeeseen.

Avotilan penkeille mahtuu kolme puolelleen väljästi. Istuimet ovat hieman koverat jotta niillä olisi mukava istua, mutta selkänojat ovat matalat. Styyrpuurin penkin alla on iso säilytyslaatikko sekä luukku sadevaatekappiin.

Keskellä turkkia on lähes koko avotilan mittainen jalkatuki. Sen katkaisee Harkenin levanki, jonka säädöt on vedetty reunalle.

Sekä turkki avotilassa että veneen sivukannet on porrastettu eri tasoihin. Turkissa tasojen reunat toimivat perämiehen jalkatukena, mutta tottumaton saattaa kompastua niihin. Sivukannet on avotilan kohdalla korotetut niin, että reuna ohjaa kannella valuvaa roiskevettä laidan yli.

Tilaratkaisut ovat tavanomaiset, eli kaksi makuukajuuttaa, salonki, pentteri ja suljettava wc/pesutila. Nukkumatilaa on 5-6 hengelle. Salongissa on seisomakorkeus keskipituiselle ihmiselle.

HP1030 on vauhdikas peli osaaviin käsiin. Se on tarkoitettu ja soveltuu paremmin sporttiseen käyttöön kuin perheen kesälomaveneeksi. Kilpailuissakin pitäisi pärjätä.

Lue koepurjehdusraportti kokonaisuudessaan Vene-lehdestä 4/2013.

Tekniset tiedot

Pituus 10,30 m
Vesilinja 9,50 m
Leveys 3,28 m
Syväys 2,08 m
Paino 3 650 kg
Purjeala 73,2 m&³2;
Maston korkeus 16,7 m
Apumoottori Yanmar 3YM20C
CE-luokitus A (valtameri)

Lue myös nämä

X