Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Skippi 750 Performance Cruiser – nuorison vauhtipursi

11.08.2010

KirjoittajaKiti Westerback

Skippi 750 Performance Cruiser

Kesäkuisena koepurjehduspäivänä itätuuli oli puuskainen. Koivusaaren ulkopuolella sen nopeus oli 6-7 m/s, mutta Lauttasaaren selälle päästyämme puuskat nousivat 8-9 m/s voimakkuuteen.

Kävi heti selväksi, että käsissämme oli herkkä ja liukkaasti kulkeva vene. Kun sivumyötäisellä mastossa oli täysi iso ja vakiofokka, vauhti nousi noin seitsemään solmuun. Vene oli hyvin hallinnassa niin kauan, kun sitä ei päästänyt kallistumaan liikaa. Peräsinlapa tuntui tehokkaalta ja tarpeeksi syvältä.

Luovilla vauhti nousi 5,1 solmuun. Pari kaveria lisää reunalle ja mittari näyttäisi varmasti lähemmäs kuutta solmua. Pinnatuntuma oli herkkä ja hyvä, eikä peräsin painanut liikaa siitä huolimatta, ettei lavassa ole tasapainottavaa osaa. Ohjaaminen tuntui kevytvenemäiseltä ja lauhkeammalla tuulella venettä on varmasti ilo purjehtia myös kahden hengen miehistöllä.

Viimeistelytasoa ei voi moittia, etenkin lujitemuovipinnat ovat tasaiset ja kiiltävät. Veneessä olevat puuosat, pesutilan kaappi ja sisälistoitukset, ovat mahonkia.

Skippi 750 Performance Cruiser oli pirteä tuttavuus, joskin haastava purjehdittavaksi vajaamiehistöllä reippaassa tuulessa. Se on mielestäni turhan vaativa aloittelevalle perheelle matkailukäyttöön ja sopii paremmin kisa- ja urheilupurjehdukseen.

Nuorisokimppa saa siitä varmasti paljon irti, mutta perheille ja eläkeläisille suosittelisin kesympää Cruiser-mallia. Siinäkin taitaa olla pitelemistä kovassa tuulessa.

Skipper Yachts, puolalaisveistämö Varsovassa, on 1990-luvulta saakka valmistanut pienpursia Saksan, Itävallan ja myöhemmin myös Pohjoismaiden markkinoille. Veistämö rakentaa myös Arion-pursia ja moottoriveneitä.

Skippi 650 tuli markkinoille raaserimallina 2000-luvun alussa ja myöhemmin paremmin matkapurjehdukseen soveltuvana Cruiser-mallina. Veneellä kilpaillaan ahkerasti Puolassa. Sen suosio sai veistämön kehittämään veneestä suuremman version eli Skippi 750:n, joka ilmestyi viime helmikuun venenäyttelyyn Helsingissä.

Tekniset tiedot

Pituus 7,49 m
Leveys 2,78 m
Syväys 0,30-1,75 m
Uppouma 1 450 kg
Painolasti 320 kg
Isopurje 19,8 m&³2;
Fokka 12,2 m&³2;
Genaakkeri 50,0 m&³2;
Maston korkeus 11,20 m
Apumoottori perämoottori
Suunnittelija Skipper Yachts
Valmistaja Skipper Yachts
Valmistusmaa Puola
Päämyyjä Aquastore
Veneentekijäntie 18
00210 Helsinki, puh. 0400 939 484
www.aquastore.fi

Teksti Kari Wilén
Kuvat Timo Utter
Testiavustus Tom Finell

Tiivistelmä Vene-lehden 8/2010 jutusta
X