Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Uutiset

Sipoonselän onnettomuudesta isot sakot

Aloitteleva veneilijä tuomittiin törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

07.07.2018

KirjoittajaJukka-Pekka Lumilahti

KuvaajaRajavartiolaitos

Vene-lehdessä 12/17 kerroimme, kuinka moottorivene ajoi purjeveneen yli Sipoonselällä viime kesänä. Moottoriveneilijä oli lähtenyt Kotkasta 19. heinäkuuta 2017 kohti Helsinkiä. Hän oli ajanut Mustan Hevosen luona kulkusuuntaansa nähden väylän vasenta reunaa ja törmännyt purjeveneeseen, joka kulki omaa kulkusuuntaansa väylän oikeaa reunaa pitkin.

Moottoriveneilijä ei ollut havainnut lainkaan täysillä purjeilla kulkenutta purjevenettä, vaan oli ajanut suoraan tämän ylitse. Törmäyksen seurauksena moottorivene kulki pituussuunnassa purjeveneen ylitse katkaisten muun muassa purjeveneen maston. Veneen sitloorassa istuneet mies ja kolme lasta selvisivät kuin ihmeen kaupalla suuremmitta vammoitta, vaikka yhdellä tytöistä löydettiin moottoriveneen pohjamaalia hiuksistaan.

Helsingin käräjäoikeudessa istunut merioikeus tuomitsi moottoriveneen kuljettajan törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 110 päiväsakkoon. Hänelle tuli maksettavaksi korvauksia noin 6 000 euroa ja rikosuhrimaksua 80 euroa.

Oikeuden mielestä moottoriveneilijä oli yksin syyllinen onnettomuuteen, ja hänen toimintansa osoitti törkeää huolimattomuutta.

Merioikeus piti tuomiossa raskauttavana seikkana sitä, että moottoriveneilijä oli kuljettanut venettään karttaplotterin avulla, eikä hän juurikaan katsonut ympäröivää vesialuetta veneen ikkunoista. Moottoriveneilijä oli myös laiminlyönyt tähystyksen, sillä veneen tuulilasi oli rikkoutuneen pyyhkimen johdosta pärskeistä märkä. Moottoriveneilijällä ei oikeuden mielestä ollut myöskään kykyä ja taitoa veneensä kuljettamiseen, sillä hän ei tuntenut merimerkkejä, eikä hänellä ollut minkäänlaista merenkulullista koulutusta.

Moottoriveneilijä oli ajanut Kotkasta Helsingin ja Sipoon rajalla sijaitsevalle onnettomuuspaikalle yhtäjaksoisesti. Oikeus katsoi, että lepoajan puute oli myös ollut omiaan heikentämään hänen kykyään kuljettaa venettä turvallisesti. Ainoana lieventävänä asiana oikeus huomioi, ettei moottoriveneilijällä ollut aiempia rikoksia.

Esitutkinnassa myös purjeveneilijää epäiltiin vesiliikenteen vaarantamisesta, mutta syyttäjä ei nostanut purjeveneilijää kohtaan syytteitä. Oikeudenkin näkemyksen mukaan purjeveneilijä toimi kaikkien sääntöjen mukaisesti.

Kukaan ei valittanut päätöksestä, joten Helsingin käräjäoikeuden merioikeuden päätös jää voimaan.

X