Järvillä runsaat sinileväkukinnat ovat vähentyneet ja sinilevätilanne on nyt ajankohdalle tyypillinen. Uusia pintakukintoja voi vielä esiintyä sekä järvillä että merialueilla, jos sää on tyyni ja helteinen.
Suomen ympäristökeskuksen tutkija Sirpa Lehtinen kertoo, että sinilevää on yhä varsin runsaasti veteen sekoittuneena Suomenlahden keskiosissa Porvoosta länteen, Saaristomeren eteläpuolella ja Selkämerellä Porin edustan avomerialueilla. Sinilevien muodostamia laajoja pintalauttoja ei Suomen merialueilla ole satelliittikuvissa nähty, ja jatkuessaan tuulinen sää pitää sinilevät veteen sekoittuneena.
Näin tunnistat sinilevän
Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rannoille.
Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesilasissa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.