Jutut

Siipien aika

Foilaavat eli kantosiipiä käyttävät veneet ovat vallanneet purjehduksen nopeusennätystilastot ja yleisön huomion ryminällä. Mutta onko niistä vielä, vai onko koskaan, iloa tavallisille purjehtijoille?

25.04.2016

KirjoittajaPasi Nuutinen

KuvaajaPiirrokset Janita Akiola

Vuoden 2013 America’s Cup toi foilipurjehduksen ryminällä suuren yleisön tietoisuuteen. 72-jalkaisten kattien Emirates Team New Zealandin ja Oracle Team USA:n huima kamppailu esitteli veneitä ja nopeuksia, jollaisia ei ennen ollut nähty.

Sen jälkeen kantosiiville ponnistavien pursien kisaluokkia vaikuttaa syntyneen kuin sieniä sateella. Aivan viime aikoina ovat huomiota keränneet myös tavallisemmille purjehtijoille tarkoitetut foiliprojektit, kuten Helsingin messuilla esitelty Gunboat G4, vaikka itse venettä ei valitettavasti nähtykään.

Äkillinen foiliveneiden runsaus on kuitenkin osin vain vaikutelmaa. Katsaus kantosiipien historiaan ja fysiikkaan selittää, miksi ne juuri nyt nousivat pintaliitoon. Se paljastaa myös hieman yllättävästi, etteivät isot AC-katit oikeastaan edusta foilauksen viimeisintä kärkeä eivätkä suuntaa tulevaisuuteen – tähän tosin pitää tehdä suuri varaus, sillä America’s Cup on usein lähtenyt kehityksessään aivan arvaamattomaan suuntaan.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

X