Tilaa
Jutut

Seurasaaren meripelastusvaja palautettiin upeaan alkuperäisasuunsa

Kunnostus oli viime vuonna 120 vuotta täyttäneelle Meripelastusseuralle annettu syntymäpäivälahja, joka luovutettiin viime tiistaina, töiden valmistuttua.

29.10.2018

KirjoittajaJukka Hiiro

Helsingin Meripelastusyhdistys kunnosti vapaaehtoisvoimin 1900-luvun alkuvuosilta olevan Seurasaaren meripelastusvajan Suomen Meripelastusseuralle. Kunnostus oli viime vuonna 120 vuotta täyttäneelle Meripelastusseuralle annettu syntymäpäivälahja, joka luovutettiin viime viikon tiistaina, töiden valmistuttua.

Meripelastusvajojen historia ulottuu aina 1800-luvun lopulle, jolloin ensimmäisiä alettiin rakentaa Suomen kaupunkien rannikoille sekä Venäjän tsaarin että Suomen Meripelastusseuran toimesta.

Vajat oli aluksi varustettu muun muassa heittoliinoilla, jääsuksilla ja pelastusrenkailla, ja niiden ensisijainen tarkoitus oli auttaa vedenvaraan joutuneita rannalta käsin. Pian syntyi kuitenkin ajatus siitä, että soutuveneet olisivat hyvä lisä vajojen varustukseen.

Seurasaaren pelastusvajan tarkka rakennusaika ei ole säilynyt tiedossa, mutta Helsingin rannoilla se on tiettävästi viimeinen säilyneistä.

Vaja oli kuitenkin ennen kunnostamista päässyt ulkoisesti jo sangen surkeaan kuntoon.

© Helsingin Meripelastusyhdistys / Markku Tamminen

Kevään ja kesän aikana Helsingin Meripelastusyhdistyksen vapaaehtoiset kunnostivat vajaa yhteensä lähes tuhannen tunnin ajan. Seinät maalattiin perinteitä kunnioittaen punamultamaalilla ja niin logot kuin tekstitkin uusittiin alkuperäisiä kunnioittaen.

Kiinnostava kuriositeetti on sekin, että seinien teksteissä valkoisten pystypuiden päälle maalatut kirjaimet löytyvät myös niiden alta. Näin oli nimittäin alkuperäisessäkin.

Perinteisistä varusteista vajassa on toistaiseksi vain vene. Vanhojen varusteiden hankkimista on pohdittu, mutta sellaisten löytyminen voi olla mahdotonta. Vaja onkin näillä näkymin saamassa sisälleen modernimpia pelastusvälineitä, jotta se tarvittaessa voi palvella alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan myös tulevaisuudessa.

© Otavamedia / Jukka Hiiro

Toisin kuin monet Seurasaaren kansanpuiston historiallisista rakennuksista, pelastusvaja ei ole yleisölle avoin.

”Olemme vaikuttuneita ja kiitollisia tästä lahjasta. Vaja on tärkeä osa vapaaehtoisen meripelastustoiminnan historiaa, ja kunnostettuna se säilyy tulevienkin sulkupolvien nähtäväksi”, toteaa Meripelastusseuran toimitusjohtaja Jari Piirainen.

Todennäköisesti Suomen Meripelastusseura tullee jossain vaiheessa jo lähitulevaisuudessa siirtämään vajan hallinnastaan seuran historiallisesta omaisuudesta huolehtivalle ja sitä vaalivalle säätiölle.

© Otavamedia / Jukka Hiiro

Lue myös nämä

X