Tilaa
Uutiset

Selkämeren kansallispuiston laki voimaan 1.7.

29.06.2011

KirjoittajaKiti Westerback

Metsähallitus/Mikael Nordström 

Maamme merellisin kansallispuisto on perustettu erityisesti vedenalaisen luonnon suojelemiseksi.

Puiston noin 91 200 hehtaarin pinta-alasta 98 prosenttia muodostuu vedenalaisesta luonnosta. Kansallispuisto sijaitsee kahdeksan kunnan alueella: Merikarvialla, Porissa, Luvialla, Eurajoella, Raumalla, Pyhärannassa, Uudessakaupungissa ja Kustavissa.

Eduskunnan maaliskuussa säätämä laki Selkämeren kansallispuistosta astuu voimaan 1.7. Opastaulut ja opasteet ovat ensimmäisenä kesänä näkyvin merkki uudesta kansallispuistosta. Lähivuosien aikana pyritään kehittämään alueen luontomatkailua ja palvelutarjontaa.

Kävijöille alue tarjoaa kuitenkin jo perustamisvuotena mielenkiintoisia ja vierailun arvoisia kohteita, kuten Kustavin Katanpää ja Isokari, Luvian Säppi, Merikarvian Ouran saaristo ja Porin Iso-Enskeri.

Kansallispuiston läheisyydessä on myös mielenkiintoisia käyntikohteita: Merikarvian Ouraluoto, Eurajoen Kaunissaari sekä Rauman Kylmäpihlaja ja Kuuskajaskari.

Älä riko luonnon rauhaa, älä mellasta ja pauhaa

Selkämeren kansallispuistossa saa liikkua jalan ja vesitse, myös marjojen ja sienten poimiminen sekä kalastaminen ovat sallittua. Myös tilapäinen leiriytyminen on sallittu.

Avotulenteko on sallittu ainoastaan siihen osoitetuilla paikoilla, edellyttäen että metsäpalovaroitusta ei ole annettu.

Kokonaan kielletty on mm. roskaaminen, lemmikkieläinten vapaana pitäminen sekä kasvien ja eläinten vahingoittaminen. Myös alueen muita kävijöitä tulee huomioida ja välttää maihinnousua lintujen pesimäluodoille.

Tarkennuksia ohjeisiin annetaan lähivuosien aikana laadittavan järjestyssäännön avulla, jossa mm. osoitetaan paikat tilapäiselle leiriytymiselle ja määritellään lintujen tärkeät pesimäsaaret pesimäaikaisine maihinnousukieltoineen.

Elokuussa käynnistyvässä Reitti Selkämerelle -hankkeessa kansallispuiston käyntikohteita esitellään panoraamakuvin internetsovellusta hyödyntämällä.

Etukäteen kansallispuistoon pääsee helpoimmin tutustumaan verkkosivuilla

Lähde: Metsähallitus
Kuva: Metsähallitus/Mikael Nordström

 

Lue myös nämä

X