Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Seitsemän suomalaisvenettä mukana – Atlantic Rally for Cruisers starttasi Kanarialta yli Atlantin

Eskaaderipurjehdus yli Atlantin on enemmän tai vähemmän amatööritapahtuma, mutta kilpailullista luonnettakin löytyy.

27.11.2018

KirjoittajaSeppo Evinsalo

Peräti seitsemän suomalaisvenettä starttasi sunnuntaina, 25. marraskuuta Kanariansaarten Las Palmasista matkalleen yli Atlantin. Niistä suurin osa kiinnittää kahden, kolmen viikon kuluttua köytensä Rodney Bayn laitureihin Karibian Saint Lucialla. Tuolloin takana on vajaat 3000 meripeninkulmaa taukoamatonta purjehdusta.

ARC on Jimmy Cornellin runsaat 30 vuotta sitten matkapurjehtijoille perustama eskaaderipurjehdus yli Atlantin. Se on enemmän tai vähemmän amatööritapahtuma, sillä moni venekunta vain purjehtii yli valtameren.

Kisalla on kuitenkin kilpailullinenkin luonne. Kilpasarjoihin osallistuu yleensä veneitä, jotka pyrkivät purjehtimaan matkan mahdollisimman nopeasti. Onpa joinakin vuosina tätä varten osallistuvien veneiden joukossa ollut todellisia raasereitakin, muun muassa vanhoja VOR-veneitä ja IMOCA 60 -veneitä.

Neljä vuotta sitten suomalaiset avomeripurjehtijat osallistuivat kisaan vuokraamallaan Leopard by Finland -veneellä tehden reittiennätyksen 8 päivää 14 tuntia 39 minuuttia. Ennätys on sittemmin rikottu, mutta Samuli Leistin johtama miehistö piti sitä vuoden hallussaan.

Tämänvuotisen ARC:n suurin vene on 39-metrinen G2. Vuokraveneen hinta on 85 000 euroa viikko, mutta mukana seuraa ammattikippari ja miehistö. Kipparin mukaan vene on maalissa 9. joulukuuta.

Kisaan lähti myös ensimmäinen suomalainen, kokonaan naisista koostunut venekunta. Suomalaisnaisisto on toki ennenkin purjehtinut yli Atlantin, mutta ARC:ssa kerta on ensimmäinen. Veneen kippari Raija Alapeteri oli lähtenyt vuokraamallaan Swan 441 -veneellä Suomesta jo elokuussa. Siirtopurjehdukselle oli osallistunut eri pituisilla legeillä osa nyt lähdössä mukana olevasta naisistosta.

© Seppo Evinsalo

Whitbread Round The World Race -kilpailuun vuonna 1981–1982 Skopbank of Finland -veneellä osallistunut Matti Salo miehistöineen oli sonnustautunut lähdön hetkellä Las Palmasissa Karibian henkeen sopivan tyylisiin asuihin sunnuntaina. Matin tarkoituksena on Karibian jälkeen jatkaa vaimonsa ja vaihtomiehistön kanssa World ARC:ssa ainakin Australian kautta Tyynenmeren saarille. ARC:n Matti Salo purjehti kaksi vuotta sitten Lintu-veneen miehistössä.

 

ARCtä voi seurata tapahtuman verkkosivuilta tästä linkistä. Sivuilla on myös Fleet Viewer, joka kertoo reaaliaikaisesti veneiden, myös suomalaisten, sijainnin.

 

X