Rekisteröityneet käyttäjät voivat päivittää polttoaineiden hinnat.

KIPPARI 12/2009:

Reposaaren Marina Merilokki sijaitsee monille tuulensuunnille hyvin suojaisessa paikassa. Merilokki löytyy karttasarja E:n karttasivulta 807 sivun yläosasta. Alueesta on myös erikoiskartta 1:10 000, jonka avulla varmasti osaa suunnistaa perille.

Räpsön sunttiin saavutaan mereltä aallonmurtajien välistä, vasemmalla on tuulivoimaloita. Seuraavaksi on Eteläselkä, josta käännytään vasemmalle väylää seuraten.

Matkalla on siistiä rantaa huviloineen.

Paikka on muuttunut aikaisemmasta edukseen. Rantojen romuista on alue siistitty maisemaan paremmin sopivine uusine rakennelmineen ja laitureineen.

Polttoaine, septin tyhjennys ja kahvilapalvelut päivän lukulehtien kera tulevat ensimmäisenä mieleen.

Sauna on tilattava erikseen. Se on samassa rakennuksessa missä kahvilakin.

Reposaaressa voi vaihtaa miehistön sujuvasti, vaikka Porin kaupungista tulee matkaa ”Suomen pisimmän mutkan” kautta noin 30 kilometriä.

Samalla autolla pääsee myös Yyterin hiekkarannalle, jonne matkaa vierassatamasta kertyy noin 17 kilometriä.

Kaupparantaan johtaa 3,6 metrin väylä, joka muuttuu reilusti ennen vierassataman aallonmurtajaa 1,2 metrin väyläksi.

Satamassa syvyys on 2,5 metriä, ainakin käyntisatamat kirjasen mukaan.

Vieraspaikat ovat heti ensimmäisessä pitkässä laiturissa ulkosivulla sekä kiinteän laiturin kupeella Merilokin ja aallonmurtajan välissä. Paikkoja ilmoitetaan olevan 60 poijuissa ja kylkipaikoissa.

Sähköt sekä vesi tulevat kiinteään laituriin. Pistokkeita on useita.

Tankkauspaikka on ehkä parhaita joissa olen käynyt. Aallokko ei häiritse ja imutyhjennys hoituu samalla kiinnityksellä – tai pieni veneen siirto voi olla tarpeen, mutta sujuu vain köysistä vetämällä.

Laituriin ajo ja suojaisuus

Laituriin ajo on helppoa ja lähestyminen tuulellakin hyvä.

Laitureilla on selkeät merkinnät vieraspaikoista ja pikakäynnillä voi kiinnittyä Merilokin edessä olevaan kahteen ponttonilaituriin.

Suojaisuus on heikoimmillaan pohjoisen suunnalta puhaltavalla tuulella – silloinkin kuitenkin kohtalaisen suojainen pikkutuulella.

Ongelmia ei ole ollut koskaan käydessäni satamassa, vaikka tuuli on äännellyt kovastikin eri suunnista metsän takaa.

Maissa havaittua

Maissa kiinnittää huomiota kohtalaisen asiallisiin laitureihin ja sähköpisteisiin.

Pöydät laiturilla, kiinteine istuimineen, antavat paljon mahdollisuuksia käyttää niitä nautiskeluun lämpimällä ilmalla.

Laiturialueella on myös polttopuita katollisessa tulisijassa. Yksi miinus oli käyttäjien jättämät ja ympäriinsä levitetyt roskat sekä haisevat tupakantumpit tulisijassa. Makkaran, lihan tai kalan paistossa tumpit eivät anna miellyttävää maustetta syötäviin tuotteisiin.

Miinukset myös kahvilan vain osittain paistetuille korvapuusteille, joista huomautus otettiin vastaan käsittääkseni tosissaan asian korjaamiseksi.

Vielä suihkuhuoneen siivouksesta parin pisteen miinus, vaikka henkilökunnan mukaan siivooja oli käynyt tehtävän suorittamassa aamusella.

Polttoainetta saa automaatista seteleillä ympäri vuorokauden ja myös maissa kulkeviin ajoneuvoihin.

Satamamaksu on kohtuullinen 15 euroa vuorokaudelta. Siihen kuuluvat sähkö, vesi, jätehuolto, suihku ja septin tyhjennys.

Polttoaineiden hinnat on piilotettu veneilijältä kahvilarakennuksen taakse, lähipuskaan taululle, etteivät vain vahingossakaan näy ennen kiinnittämistä. Hinnat ovat onneksi taulussa niin suurella tekstillä, että näkyvät selvästi.

Hintataulun paikkaa olisi syytä miettiä, jotta se olisi veneilijän havaittavissa kauempaa – ei tarvitsisi turhaan ajella ahtaaseen tankkauslaituriin törmäilemään.

Plussaa Marina Merilokin vierassatama saa kuitenkin monilta osin ja onhan se saanut maininnan veneilijöiden äänestyksen tuloksena parhaana satamana vuonna 1998. Toivottavasti taso pysyy ainakin entisellään tai mieluimmin kävijämäärän lisääntyessä parantuu.

Paikallisiin kauppoihin ei matkaa ole kuin jokunen sata metriä. Kaupat ovat pitkään avoinna melkein joka päivä, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Nähtävyydet

Sataman läheisyydessä kauppamatkan varrella on maihin vedettynä museolaiva Santtu kaikessa komeudessaan.

Reposaaressa on kirjasto, jonka laajaa antia lukuhetkiin voi käyttää hyväkseen paikatakseen veneloman aikaista uutiskatvetta.

Kirkko on korkealla mäellä. Sen kuusi kulmaa edustavat lähinnä norjalaista tyyliä. Kirkko ja kellotorni rakennettiin vuonna 1876.

Reposaaren erikoinen kasvillisuus on peräisin laivojen painolastina olleesta maasta, jota on kulkeutunut eripuolilta maailmaa. Meidän kylmissä olosuhteissamme on selvinnyt näihinkin päiviin saakka noin 75 lajia.

Takarannan linnakepuistossa voi tutustua reilun 60 vuoden takaisiin korsuihin, tykkiasemiin ja bunkkereihin.

Siestaa saaressa vielä vietettiin kesäisin jokunen aika sitten puolenpäivän aikaan, mutta nyt se tapa on poistunut kuvioista ja kaupatkin ovat avoinna ilman keskipäivän tunnin kiinnioloa.

Uimaranta Kellarinkari löytyy reilun kilometrin päässä vierassatamasta.