Rekisteröityneet käyttäjät voivat päivittää polttoaineiden hinnat.

VENE 7/2007:

Pari meripeninkulmaa Sandholmista lounaaseen sijaitsee vanha saaristolaiskylä, jonka yhteysaluslaituriin voi kiinnittyä.

Paraisilta kotoisin olevat, Sereka-nimisellä moottoriveneellä liikkuvat Intosen veljekset ottavat meiltä köydet ystävällisesti vastaan.

– Hienoa, että on säilynyt tällainen. Mukava paikka. Ei ole turisteilla pilattu. Jos luonnosta tykkää, niin tää on kyllä hieno paikka, Seppo Intonen hehkuttaa.

– Tämmöisest mä tykkään. Niin saaristohulluja ollaan. Kaikki ”gullkronat” mä jätän väliin, jatkaa Risto Intonen ja ylistää hänkin paikan rauhallisuutta.

Heti yhteysaluslaiturin reunalla seisoo pari vanhaa venevajaa luomassa tunnelmaa. Kylän vanhat, puiset asuinrakennukset ovat vähän etäämmällä.

Rannan tuntumassa, katajapuskien ympäröimänä sijaitsevat myös Pidä Saaristo Siistinä ry:n grillikatos ja sauna. Sauna on punainen hirsirakennus ja siistissä kunnossa. Edellinen kävijä on jättänyt oikeaoppisesti puut valmiiksi hakattuna seuraavalle. Löylyvesi saadaan sadevesitynnyristä, pesuveden pumppu nostaa merestä.

Olemme Intosen veljesten kanssa yhtä mieltä siitä, että saunassa saa hyvät löylyt. Uimaan tosin on hieman hankala mennä kivikkoisesta ja melko matalasta rannasta.

– Luontopolku on kasvanut vähän umpeen. Jos menee kiertelemään, niin kumisaappaat jalkaan. Ja pitkät! Siellä on paljon käärmeitä, Risto Intonen varoittaa.

– Me tultiin tänne Lökholmista. Oltiin siellä toinen vene koko kesänä! Risto Intonen jatkaa.

Lökholm sijaitsee Sandholmista muutaman mailin koilliseen. Sielläkin on veneilijöille tarjolla vain yhteysaluksen laituri, mutta ainakin retkimielisille se riittää.

Hieno väylä ohi Bodön

Jatkamme Trunsöstä pohjoiseen pitkin Bodön ja Bergholmin välissä kulkevaa kolmen metrin väylää. Hienoja maisemia! Teemme kunniakierroksen Bodön merivartioaseman lahdella. Hätätapauksessa paikan laiturissa saa yöpyä. Tällaisessa tilanteessa on soitettava Nauvon merivartioasemalle (puh. 020 410 7120) ja pyydettävä lupa. Bodössä ei ole miehitystä.

Hyviä yöpymispaikkoja tarjoaa läheinen Långholmin saari. Näemme nytkin useita veneitä kiinnittyneinä saaren pohjoisreunalla. Partiolaisten satamakirjan mukaan hyviä kiinnittymispaikkoja on myös saaren eteläpuolella.