Rekisteröityneet käyttäjät voivat päivittää polttoaineiden hinnat.

KIPPARI 4/2012:

Stora Hästöstä lähdin saaren pohjoispuolelta kiertäen ja oikaisten kohti Birsskärin saarta. Ajelin Falkkobben-nimisen saaren pohjoispäätä kohti, jossa vähän korjailin suuntaa tarpeen mukaan. Ohjailin edelleen Östra Tvigölpan länsipuolta alas, kiviä väistellen, kohti Birsskärin keskiosaa, jonne on matkaa Stora Hästöstä noin 2,6 meripeninkulmaa.

Birsskär ja sitä hieman pienempi Konungsskär sijaitsevat noin kolme meripeninkulmaa Korpoströmin eteläpuolella. Runkoväylä menee linnuntietä mitaten alle meripenikulman päästä ohi. Se on Saaristomeren kansallispuiston yhteistoiminta-alueen pohjoisosassa oleva retkisatama.

Satamaan ajo ja turvallisuus

Satamaan ajo on helppoa kunhan ei yritä Västra Tvigölpan ja Birsskärin saarten välistä. Apujollalla siitä voi ajaa Konungsskärin puolelle, jos ei viitsi kävellä saareen menevää siltaa pitkin.

Birsskärin rannoilla on joitain kiinnitysrenkaita ja veden syvyys on metristä 2,5 metriin. Ankkuri pitää kohtalaisesti ja vettä on alla sopivasti. Syvempiäkin paikkoja rannoilta löytyy hieman etsien.

Tuuli sopii pohjoisesta sekä lounaasta hyvin eikä sopivaa varapaikkaa ole lähettyvillä. Harkintaan voisi ottaa pohjois- ja lounaistuulen puhallellessa reilun meripeninkulman päässä olevat saaret, Stora Ormskär ja Lilla Ormskärin eteläpuoli. Merikaapelin sijainti siinä hässäkässä tulisi huomioida, ettei tule kallista lisäharmia väärään kohtaan ankkuroidessa.

Maissa havaittua

Veneilijöitä suositellaan kiinnittymään mieluimmin Birsskärin rantoihin. Pudotin oman ankkurini Birsskärin saaren keskivaiheille. Siinä oli vettä tarpeeksi, ettei keula kolhiintuisi rantaan pienestä tuulesta tai ohikulkijoiden aalloista. Rannalla sattui olemaan grillauspaikka puuvaraston kanssa ja se sopi hyvin ajatuksiini lämpimän iltapalan laitosta.

Seuraavassa saaressa, joka tunnetaan Konungsskär-saarena, on mahdollisuus myös yöpyä tarvittaessa ja mökissä on tilaa noin neljälle hengelle. Talossa on infotaulu ja pikku näyttely heti eteisessä. Talo on maalaamaton ja tasaisella niityllä. Sinne johtaa puurakenteinen silta, jota ylittäessä ainakin lapset selvästi jännittävät. Sillalta näkyy paljon kaloja, jotka uivat edestakaisin matalassa vedessä parvina tai yksikseen.

Muita eläimiä on saaressa runsaasti. On lampaita, joutsenia ja paljon muita vesilintuja. Pikkulintuja pyrähteli saaren harvoissa pusikoissa tasaiseen tahtiin. Lampaiden tulee antaa olla omissa oloissaan rauhassa. Koirat on tietenkin pidettävä kytkettynä saarilla liikuttaessa. Mökkiin saa tuoda lemmikkieläimiä.

Mökkisaaressa on luontopolku, joka kannattaa kiertää ja perehtyä opastauluihin teksteineen. Korkeimmalta kohdalta saarta näkyvyys ympäristöön laajenee. Askelissaan kannattaa olla varovainen.

Myös mökkisaarella on grillauspaikka ja tulen kanssa tulee olla äärimmäisen varovainen. Kalaa saa saarissa mukavasti ongella ruuaksi. Aina kannattaa silti varata lisäksi lenkkimakkaraa pari pakettia päälle – jos vaikka ahven ei nappaisikaan.

Birsskärin pituus on noin 625 metriä ja leveys 290 metriä. Saaressa on pari korkeampaa kohtaa. Saarten välisen kapeahkon sillan pituus on noin 40 metriä.

Konungsskärissä on luontopolku, telttailu- ja nuotiopaikka, info ja toiletti. Roskienkeräyspistettä ei ole, joten kaikki roskat tulee viedä itse pois mitä sinne kantaakin. Juomavettä ei saaressa ole, joten sen tarve tulee huomioida jo sinne lähdettäessä.

Lähin kauppa sijaitsee Saaristokeskuksessa Korpoströmissä.

Nähtävyydet

Nähtävyytenä on luonnon rakentama kaunis saaristo kallioineen ja kivineen.