Rekisteröityneet käyttäjät voivat päivittää polttoaineiden hinnat.

VENE 8/2012:

Inkoon kirkonkylän satamaan pääsee kahta 1,9 metrin väylää pitkin. Ne kulkevat Skämmön länsipuolelta ja Vålön itäpuolelta. Niin houkutteleva käyntikohde kuin Inkoo onkin, rajoittaa sataman käyttöä sen mataluus. Vaikka veneeni syväys on vain metri, tössäyttelin pariin otteeseen mutapohjaan aivan vieraslaiturin edessä. Ei siis kannata oikaista viimeisenkään lateraaliportin jälkeen, vaikka kiusaus on suuri. Laiturin edessä oleva vihreä viitta pitää myös kiertää.

Vieraspaikat ovat kaunista nurmikkoa ja isoja hopeapajuja kasvavan laiturin itäpäässä. Kiinnityspaalujen välit ovat kapeat, jo kohtalaisen kokoisen matkaveneen lepuuttimet kannattaa laskea vasta kiinnittymisen jälkeen. Inkoon kunnanisien kannattaisi panostaa hieman sataman ruoppaamiseen ja tukeviin peräpoijuihin.

Sain touvit parahiksi kiinni, kun rantaravintolan terassilta alkoi kantautua miellyttävää jatsia. Lauantaiaamupäivän tihkusta huolimatta Claes Anderssonin bändi keräsi mukavasti väkeä paikalle. Konsertti liittyi vuosittain kesäkuun alussa pidettävään Meri ja musiikki -tapahtumaan. Soittoravintola on nimeltään Sågen ja sijaitsee punaisessa kauppakeskus Strandenissa muutaman lahjatavaraliikkeen ja Alkon kera.

Edessä on epärunollisen iso parkkipaikka, jonka toisella laidalla nököttää Delta Café. Sinne maksetaan satamamaksu. Paitsi satamakonttori, kahvila on yksi kylän seuraelämän keskuksista. Siellä on joka päivä tarjolla edullinen buffet-lounas.

Samassa rakennuksessa on myös Matkahuollon toimipiste. Delta Cafén edustalta pääsee pikavuorolla kätevästi Hankoon tai Helsinkiin. Veneilijöiden huoltotilat ovat kahvilan vieressä lukuun ottamatta jätepistettä, joka on piilotettu muutaman sadan metrin päähän veneiden talvisäilytysalueelle.

Rannassa on pienimuotoista torimyyntiä, joten tuoreet vihannekset ja lämpimät savukalat saa käteväsi mukaansa veneelle. Isompaa apetta mielivien ostospaikka on valikoimiltaan varsin monipuolinen S-market kylänraitilla. Inkoon palvelut ovat, Alkoa lukuunottamatta, normaalin suomalaisen kirkonkylän tasoa.

Merenkulkijoiden kirkko

Kylänraitin maisemaa hallitsee valkoiseksi kalkittu keskiaikainen harmaakivikirkko. Pyhäkkö on omistettu lasten ja merenkulkijoiden suojeluspyhimykselle Pyhälle Nikolaukselle. Jatsailun ja Alkossa jonottamisen jälkeen tuntui mukavalta istahtaa kirkon viileään rauhaan vetäisemään hieman henkeä.

Kirkko on valmistunut kolmessa vaiheessa 1400- ja 1500-luvuilla, vaikka samalla paikalla on ollut puukirkko jo parisataa vuotta aiemmin. Nykykirkossa huomio kiinnittyy holveja ja seiniä kiertäviin kalkkimaalauksiin. Ne ovat tyyliltään samanlaisia kuin Lohjan ja Hattulan kirkoissa. Viisisataa vuotta vanhat maalaukset on historian juoksussa moneen kertaan peitetty maalikerroksilla, mutta 1950-luvulla ne restauroitiin jälleen esiin.

Kuuluisin maalauksista on Suomessa harvinainen Kuolemantanssi, Dance macabre. Keskiajalla ympäri Eurooppaa suositussa aiheessa muistutetaan siitä, miten kuolema korjaa jokaisen meistä, herrat, narrit, köyhät ja rikkaat. Merenkulun perinteistä puolestaan muistuttaa Åke Sandvallin rakentama votiivilaiva Grace Harwar.

Inkoon kulttuuriset juuret ovat syvällä. Ensimmäiset todisteet ihmisasumuksista ovat peräisin niin sanotun Suomusjärven kulttuurin ajalta 10 000 vuoden takaa. Vanhimmat kivikautiset asuinpaikat sijaitsevat silloisella merenrannalla, 40-45 metriä nykymerenpintaa korkeammalla. Pronssikaudelta ovat peräisin muinaiset hautaröykkiöt, hiidenkiukaat, joita Inkoossa on useita kymmeniä.

Rautakauden alkuajoilta noin 200 eaa Inkoosta enempää kuin muualtakaan rannikoltamme ei löydy merkkejä asutuksesta. Viimeistään keskiajalla Inkoo kuitenkin on saanut taas vakituisen asujaimiston. Pitäjän nimi mainitaan ensi kertaa asiakirjoissa vuonna 1335. Sitä kutsuttiin silloin nimillä Inghaa, Inga tai Ingo.

Nimen merkityksestä on kaksi teoriaa: toisen mukaan nimeämisessä käytettiin samaa periaatetta kuin Siuntiossakin: sjunde å = seitsemäs joki. Inkoonjoen vähäpätöisyyden vuoksi se olisi kuitenkin saanut nimekseen ingen å = ei-mikään joki.

Toisen näkemyksen mukaan nimi on peräisin alueella eläneeltä Inge-nimiseltä mieheltä, joka on nimennyt joen itsensä mukaan: Inges å.