Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Satamaesittely: Paraisten portti – Pysähdy portilla!

Legendaarisen Gullkronan selän pohjoispäässä avautuu ennen Peimarin kapeaa selkää jyrkkärantainen ja luonnonkaunis salmi. Se johtaa Paraisten portille, jossa kannattaa piipahtaa.

26.05.2020

Kirjoittajaja kuvat risto nordell

Paraisten portin satamaan johtaa 4,2 metrin väylä, sekä etelästä että pohjoisesta. Muistan vaahtosammuttimen kokoisena odottaneeni perheeni pienellä hardtopparilla sopivaa keliä Gullkronan koilliskulman ylittämiseen juuri Paraisten portin suojissa. Silloin paikalla oli hutera laituri tilapäiseen kiinnitykseen ja parkkipaikka autoille. Nykyään vierailijoita odottaa uudehko ravintola ja sen ympärille rakennetut asialliset veneilijän palvelut.

Paraisten portti on sopiva nimi Atun ja Sorpon saarten väliselle kauniille salmelle: se pohjoispäästä reitti jatkuu Paraisten keskustan, Kalkholmenin vierassatamaan. Itään päin käännyttäessä väylä vie Airiston selän eteläosaan. Paraisten portti onkin ollut vuosisatojen ajan tunnettu purjealusten suojainen ankkurointisalmi. Suojainen se on nykyveneilijällekin, kunhan vain salmen läpi ajavat nopeat moottoriveneet muistavat alueen nopeusrajoituksen. Jonkin verran liikennettä aiheuttaa Atun ja Sorpon välinen lossi, joka sekin lopettaa liikennöintinsä jo alkuillasta. Muuten satamassa saa olla omassa rauhassaan.

Hampurilaisia ja siianongintaa

S/y Tingeling seilasi Paraisten portille lämpimänä, mutta auttamattoman sateisena heinäkuun päivänä. Päätin piristää nuutunutta yksihenkistä naisistoani ilmoittamalla, että lounas syödään tänään ravintolassa. Syy oli kyllä itsekäs, sillä laituriparlamentti Kasnäsissä oli antanut korkeat pisteet Paraisten portin hampurilaisista. Mikäpä olisi parempaa sateisen ja (tietysti) vastatuulisen purjehduspäivän lohturuokaa, kuin tirisevä hampurilaispihvi ja rapeat ranskalaiset!

Ruoka ja sen seurana kumottu oluttuoppi täyttivät toiveet ja veneloman jatko alkoi taas näyttäytyä ruusuisena. Gasti oli tyytyväinen vegeburgeriinsa ja naapuripöytiin kannetut kuha – ja naudan pihvi -annokset näyttivät myös herkullisilta. Tosin niiden hinta kipusi jo lähelle kolmea kymppiä. 15 euron buffalounas olisi sisältänyt liha- ja kasvisruuan salaatteineen, mutta sen testaaminen jäi seuraavaan kertaan.

Paraisten portin ravintola on avara, vaalea ja valoisa. Pöydistä on hyvä näkyvyys merelle. Olennainen osa ravintolaa on iso, osittain katettu terassi, joka ulottuu lähes rantalaiturille saakka. Terassilla jäin suustani kiinni paikallisten siikamiesten kanssa, jotka kilvan kehuivat satamassa keväisin järjestettävää siianpohjaongintakilpailua.

Siianonginnan lisäksi Paraisten portin kesä tarjoaa kaikenlaisia tapahtumia, kuten viime kesänä tanssi-iltoja, tietovisailuja ja latinalaisen musiikin iltoja. Ravintolan yhteydessä toimii myös kauppa, josta löytyy hätäapua, jos veneen pentteri irvistelee tyhjyyttään.

Paikka, jossa rentoutua

Ravintolan vessojen lisäksi veneilijöiden käytössä on talon päädyssä koodillisia vessoja. Siellä sijaitsevat myös pesutupa, suihkut ja sauna. Tilaussauna maksaa 20 euroa/tunti ja parin tunnin saunavuoro kylpypaljuineen 70 euroa. Harvinaista kyllä, saunasta pääsee erinomaisen helposti mereen uimaan.

Paraisten portilla voi pitää vaikka pyykkipäivän.

Lasten leikkipaikalle on terassilta näköyhteys.

Paraisten portilla voi ravintolassa istumisen ohella pelata minigolfia ja jalkapallobiljardia. Vanhastaan muistan, että satamaan johtavan Atuntien varsien poluilla löytyy meheviä kantarelleja.

Kesällä 2019 satamaan rakennettiin uudet aisapaikoin varustetut vieraslaiturit. Hyvä niin, mutta samalla olisi kannattanut rakentaa hieman tukevammin: nyt kapeat ja pitkät aisat huojuivat ja vaappuivat uhkaavasti kävelijän alla. Sen sijaan huoltolaituri pienen kotisataman vieressä on tukeva ja suojainen tankkaamiseen ja vedenottoon.

Huoltolaiturilla voi tankata ja täyttää vesisäiliön.

Mitään mullistavaa Paraisten portti ei tarjoa, mutta peruspalvelut ovat kunnossa ja voi vain kuvitella miten leppoisaa olisi kauniina kesäiltana istuskella terassilla punaviinilasi ääressä ja katsella salmen läpi kulkevaa veneliikennettä.

X