Tilaa
Matkat

Satamaesittely: Kuusisto Linnanniemi, Hovirinta ja Villa Volax – Vehreyttä ja keskiaikaa

Turun eteläpuolella sijaitseva Kuusiston saari tarjoaa kolme pientä satamaa, vihreiden niittyjen ja sisäsaariston kaislikon tuoksua, mutta myös kuuluisan piispanlinnan rauniot.

20.06.2021

Kirjoittajaja kuvat Risto Nordell

Nykyään Kaarinan kaupunkiin kuuluva Kuusisto on oivallinen kohde moottoriveneilijälle, joka voi mainiosti kiertää, vaikka koko saaren. Vedet ovat suojaisia ja salmet kapeita. Paras yöpymissatama on Villa Wolaxin ranta, Hovirinnan satamassa kannattaa pysähtyä uimaan ja Kuusiston Linnanniemessä voi siirtyä mielessään keskiajalle, sillä mainitaanhan Kaarina ensimmäisen kerran aikakirjoissa jo vuonna 1309. Nimensä Kaarina on saanut Pyhästä Katariinasta, joka kärsi marttyyrikuoleman 300-luvun alussa.

Lähinnä keskustaa

Hovirinnan piskuisen sataman alikulkukorkeus Airiston suunnasta on 20 metriä. Idästä kulkua rajoittaa mantereelta Kuusistoon vievän sillan 4,5 metrin korkeus. Satama sijaitsee kapeassa salmessa, joten se on suojainen kaikilla tuulilla.

Hovirinta on iso kotisatama, mutta vieraspaikkoja on sentään muutama. Niissä voi viipyä 12 tunnin ajan. Vieraspaikkojen vieressä on tukeva veneiden nostolaituri, jonka kylkeen voi tilapäisesti kiinnittyä. Laiturilla on septityhjennys. Muita palveluita Hovirinnan satamassa ei ole. Kenties palveluiden olemattomuudesta johtuen satamamaksua ei peritä. Satama on kuin yhtä isoa nurmikenttää, jonka päässä on muutamia rivitaloja, iso lasten puisto ja jäätelökioski. Kaupunkitasot palvelut ovat noin kilometrin päässä Kaarinan keskustassa.

Hovirinnan sataman septin tyhjennys on ahkerassa käytössä.

Aivan sataman kupeessa on Hovirinnan suosittu uimaranta, jota reunustavat laajat nurmikkokentät. Heinäkuisena hellepäivänä vilskettä riittää, samoin myös aktiviteetteja. Rannalla voi pelata korista ja beach volleyta tai vuokrata suppilaudan.

Virvokkeita, olutta ja viiniä ja pientä purtavaa on tarjolla konttiin rakennetussa tilapäisessä kahvilassa. Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu ravintolan rakentaminen.

Hovirinnan hiekkarannalla kelpaa viettää kesäpäivää.

Kartanon rannassa

Kuusiston tasokkain satama Villa Wolax löytyy saaren lounaispäästä, Ryöväriholman ja Harsholman rajoittamassa suojaisessa lahdessa. Lännestä satamaan pääsee ilman korkeusrajoituksia ja syvyyttäkin paikalla riittää parhaimmillaan kolme metriä. Villa Wolaxin satama avattiin kesällä 2020 ja siksi paikat ovat ensiluokkaisessa kunnossa. Kyseessä ei ole mikään suuri marina, sillä vieraspaikkoja on alle 20. Toiminnan ytimessä on Villa Wolaxin kartanoravintola ja sen tarjoamat monet palvelut.

Villa Volaxin laiturin lyhytpylväät ja koristeelliset puistopenkit kertovat vanhan herraskartanon miljööstä.

Hovirinnan satamasta tutut vihreät nurmikot hallitsevat maisemaa täälläkin. Nurmikentät ulottuvat rantalaiturille saakka. Rantaviivaa myötäilevä laituri on tukeva ja sillä on vanhanaikaisia puistonpenkkejä istuskella. Satamasta nurmikot jatkuvat loivana ylöspäin viettävänä rinteenä, jonka maisemaa hallitsee vaaleasävyinen herraskartano. Se rakennettiin vuonna 1899 Johan Oswald Wasastjernan ja hänen puolisonsa kesähuvilaksi.

Kartanon omistaa nykyään Tino Aaltonen, jonka isä on rallilegenda Rauno Aaltonen. Siksi ravintolan saleissa on nähtävillä historiallisia moottoriurheilumuistoja.

Villa Wolaxin ravintolassa tarjoillaan ryhmämenujen lisäksi kesäravintolan à la carte -annoksia, kuten kalakeittoa, Päivän kalaa, Toast Skagenia ja härkäburgereita. Ruokien hinnat vaihtelevat 10 ja 26 euron välillä. Ravintolan isoista ikkunoista avautuu leppeä näkymä Vapparnin selälle. Isot lehtipuut humisevat kesätuulessa ja meren selkä kimaltelee auringonkilossa.

Villa Volax on herraskartano 1800-luvulta.

Vieraslaiturin juuressa on toinen Villa Wolaxin vuokrasaunoista, Kapteenin rantahuvila. Siellä ovat myös sataman toilettitilat.

Satamamaksuun (25 euroa kesällä 2021) sisältyy vesi, sähkö, wc, polkupyörän ja soutuveneen lainaus. Kahdella kympillä voi vuokrata itselleen sup-laudan. Lahdella kelluu poijussa muutamia Soling-veneitä, jotka ovat myös vuokrattavissa. Isomman saunahuvilan, Kommodorin, edessä on minikokoinen hiekkaranta.

Kesällä 2021 Villa Wolaxissa aloittaa toimintansa rantakahvila, jossa on tarjolla tuoreita leivonnaisia, oman savustamon kalaa ja paikallisten pienpanimoiden tuotteita. Paikallinen lähikauppias toimittaa veneilijöiden ostokset suoraan vieraslaiturille. Heinäkuun perjantai-illoissa soi elävä musiikki.

Villa Volaxissa on pieni uimaranta.

Linnan raunioilla

Kuusiston linnan raunioiden juurella, Linnanniemessä on piskuinen laituri, joka sopii muutaman tunnin kiinnittymiseen, mutta yöpyminen on kielletty. Satamaa ja luonnonsuojelualueeksi määriteltyä raunioaluetta isännöi Metsähallitus. Laiturin juuressa on museoviraston asettama kyltti, joka kertoo, että muureilla on kiipeily kielletty ja vanhempien tulee vahtia lastensa leikkejä.

Kuusiston linnan rauniot ovat yli 700 vuotta vanhoja.

Linnanniemen palveluihin kuuluvat mainio grillipaikka valmiiksi pilkottuine puineen, sekä siisti vesi-wc. Raunioiden lähellä on puutalo, jossa Kaarinan kaupungin nuorisotoimi ylläpitää kahvilakioskia. Sen luukulla tuntee siirtyneensä nostalgisesti viisikymmentä vuotta ajassa taaksepäin.

Kuusiston Linnanniemen kioskilla on aika pysähtynyt.

Noin 700 metrin päässä raunioilta on punainen iso talo, Kuusiston kartano, joka nykyään toimii näyttelyitä järjestävänä taidetalona.

Kuusiston piispanlinna rakennettiin aikoinaan Suomen katolisen kirkon piispojen turvapaikaksi ja residenssiksi. Alun perin linna oli puinen ja kivisen linnan rakentaminen aloitettiin 1300-luvun alussa. Seuraava vuosisata oli Kuusiston linnan kukoistuskautta. Silloin linnanherrana oli Turun kuuluisa piispa Maunu II Tavast.

1500-luvun uskonpuhdistuksen pyörteissä katolisen kirkon sotilaallinen, poliittinen ja taloudellinen valta murennettiin ja siksi Kustaa Vaasa päätti lopulta purkaa koko linnan.

Lue myös nämä

X