Tilaa
Jutut

Satamaesittely: Kotka Rankki – Paksua alapilveä

”Ohutta yläpilveä” ei ole vain legendaa, ja vaan kuulemma tyypillinen säätila Rankissa. Vierailumme aikana entinen sotilassaari oli kuitenkin paksun pilvivaipan peitossa.

11.07.2020

KirjoittajaTeksti ja kuvat Anne ja Steffi Sjöholm

Merisäätiedotuksista tuttu Rankki sijaitsee noin 10 kilometriä Kotkasta. Se on yksi viimevuosina puolustusvoimilta matkailukäyttöön vapautuneista saarista. Rankki – kuten esimerkiksi myös Örö – olivat aikoinaan osa Pietarin suojaksi rakennettua merilinnoitusta. Saari oli pitkään Suomen puolustusvoimien käytössä, mutta vuodesta 2015 lähtien Kotkan Saaret Oy on pyörittänyt saaressa matkailutoimintaa.

Laiturin taskuun

Kiinnitymme kyljittäin jyhkeän puulaituriin. Ennestään siinä on pari muuta purjevenettä sekä Kotkan Sapokan satamasta liikennöivä vesibussi. Poijuja ei näy.

”Täällä kyllä oli poijut. Mutta vaikka niissä oli puolentoista tonnin painot, niin tuolta lahdelta ne löytyivät keväällä”, kertoo Esa Toivola, joka esittelee itsenä saaritalkkariksi ja ”yleismies Jantuseksi”. Hän kaataa meille kahvia entisessä sotilaskodissa toimivassa kahvila-ravintolassa, jonka nimi luonnollisesti on Sotku. Leivonnaisina on tietenkin munkkeja. Kalakeittoa ja erilaisia grilliruoka-annoksia saa myös. Ravintolassa on täydet tarjoiluoikeudet. Mieleen tulee heti, että mitenköhän levotonta täällä on helleviikonloppuisin.

Vierassataman tiedot tästä

”Rankki on aika hiljainen. Bileporukkaa täällä ei käy. Asiakkaat ovat enimmäkseen leirikoululaisia ja muita ryhmiä. Osa kantahenkilökunnan entisistä rivitaloista on myyty loma-asunnoiksi, ja tänne on tulossa myös uutta loma-asutusta. Puolustusvoimat käy enää vain keväisin ja syksyin ampumassa”, Esa sanoo.

Puolustusvoimien jäljiltä rannan tuntumassa on sotilaskodin lisäksi toinenkin punatiilinen rakennus, 1950-luvun suuri kasarmi. Entinen miehistösauna on vielä kolkompi; osa ulkoseinistä on pelkkää betonia. Veneilijät voivat käyttää sitä, tai vuokrata lähellä olevaa viehättävämpää puusaunaa.

Sataman rakennuksia ei parhaalla tahdollakaan voi kuvailla kauniiksi, mutta itse saari on hieno ja ehdottomasti kävelyretken väärtti. Matkaa pitkulaisen saaren kärjestä toiseen on noin puolitoista kilometriä. Matkalla voi nauttia niin metsästä kuin mereen laskeutuvista silokallioista.

Marssia kohti sääasemaa

Parhaiten Rankki tunnettaneen sääasemastaan, jonka tiedot luetaan radion merisäätiedotuksessa. Rankissa on ollut sääasematoimintaa vuodesta 1933. 1950-luvulla sääasema toimi vähän aikaa isommassa naapurisaaressa Kirkonmaalla, mutta metsäisyytensä takia saari osoittautui sopimattomaksi paikaksi ja sääasema palautettiin Rankkiin 1960-luvulla.

Kävelemme ympäri puurakenteiden sääasemarakennuksen, joka on suljettu vuosia sitten. Nykyisin havainnot saadaan automaattisesti laitteista, jotka jököttävät mökin vieressä piikkilanka-aidan sisällä.

Aiemmin sääasemaa ylläpitivät varusmiehet. He lähettivät joka kolmas tunti synop-sääsähkeen, josta kävivät ilmi muun muassa ilman lämpötila, tuulen suunta ja nopeus, ilman suhteellinen kosteus sekä kokonaispilvisyys.

Venäläisiltä jäi kasarmi

Jatkamme matkaa kohti saaren toista päätä. 1960- ja 70-lukujen rivitalojen jälkeen näemme kauniin, punamullalla maalatun puurakennuksen. Venäläiset rakensivat sen kasarmiksi vallankumouksen vuonna 1917. Sen lisäksi venäläiset ehtivät rakentaa Rankkiin ensimmäisen maailmasodan aikana tiettävästi vain tykkipattereita ja valonheitinaseman. Venäläisten evakuoiduttua saareen asettui Kotkan punakaarti. Myöhemmin valkoiset valtasivat saaren.

152 mm rannikkotykki. Saaressa on edelleen toimintakuntoisiakin tykkejä.

Tarton rauhansopimus lokakuussa 1920 nosti Rankin merkitystä: kun Suomen ulkosaaret sopimuksen mukaan neutralisoitiin, Rankin puolustusta oli syytä vahvistaa. Myöhemmin, sekä talvi- että jatkosodassa Rankki osallistuikin taisteluihin. Sotien jälkeen, vuodesta 1947 vuoteen 2006 Rankki toimi puolustusvoimien koulutuslinnakkeena.

Tunnusmajakkaa tutkimaan

Jos kävelymatkaa jatkaa vielä kohti saaren eteläistä niemeä, näkee Rankin vanhan tunnusmajakan – tai paremminkin sen, mitä siitä on jäljellä. Majakan valmistumisvuotta ei tiedetä, mutta sen edeltäjä oli tuhoutunut 1855. Yksinkertainen väylämerkki eli pooki täällä on ollut ainakin 1800-luvun alusta lähtien.

Tunnusmajakka näkyy myös merelle, kun jatkamme matkaamme etelään, Rankin itä-rannan suuntaisesti. Tunnusmajakan lähellä, omalla saarellaan, seisoo nykyinen Rankin majakka. Historia ja nykyaika kohtaavat, vieri vieressä.

Lue myös nämä

X