Tilaa
Jutut

Satamaesittely: Kotka – Jäätelölle hienoon Haapasaareen

Idyllinen saaristolaismaisema, suojainen lahti, dieseliä ja herkkuja. Kotkan Haapasaaresta löytyy kaikki tämä.

09.08.2020

Kirjoittajaja kuvat Anne ja steffi sjöholm

Sää alkaa viimein lämmetä. Oitis tulee mieleen, että olisipa kiva saada jäätelöä. Kotkan Haapasaari on sopivasti lähellä, joten suuntaamme sinne. Vesi herahtaa kielelle jo kauan ennen kuin ajamme sisään Haapasaaren kauniille kylänlahdelle. Kallioon räjäytetyn, kapean ja matalahkon väylän läpi ajaminen aina vähän jännittää, mutta hyvin se sujuu tälläkin kertaa.

Kiinnitämme veneen kaupan laituriin lahden länsipuolella, ja ostamme dieseliä ihan vain kannattaaksemme Suomen pienintä itsenäistä osuuskauppaa, jolla on ikää yli 110 vuotta. Kaupasta valitsemme jätskin lisäksi elintarvikkeita kuten paikallisen kalastajan pyytämää kalaa – valitettavasti tosin vakuumiin pakattuna. Myymälän tiskin takana meitä palvelee Haapasaareen huhtikuussa saapunut Tuuli-Anne Klaavu.

”Näin ilmoituksen, että tänne haetaan myymäläpäällikköä ja myyjää. Päätimme hakea paikkoja yhdessä mieheni kanssa, ja nyt olemme molemmat kaupalla töissä. Ihana saari, ihania ihmisiä!”, Tuuli-Anne sanoo.

”Työtä on paljon, mutta se on kivaa. Tämä on enemminkin elämäntapa. Kauppa on auki kesällä joka päivä, talvellakin useampana päivänä viikossa. Täällä kun asuu talvellakin muutamia ihmisiä”, Tuuli-Anne kertoo.

Haapasaaren Osuuskauppa on perustettu 1907 ja on suomen pienin osuuskauppa.

Kauppa on selvästi kohtaamispaikka. Saarella kesää viettävät tulevat kaupalle ajan kanssa. Puurakennuksen edessä on runsaasti penkkejä, jotta jokaiselle on tilaa nauttia kahvinsa, limpparinsa, jäätelönsä – tai vaikka ne kaikki kuulumisia muiden kanssa vaihtaen.

Haapasaaren maamerkki on tunnusmajakka eli Puokki. Tunnusmajakka on rakennettu 1862 ja korkeutta merenpinnasta on 38,5 m.

”Kotkasta kulkee yhteysalus, ja se tuo turisteja. Välillä sattuu, että joku on hypännyt väärään laivaan. Esimerkiksi eilen tuli pariskunta, joka oli pitänyt mennä Kaunissaareen. Mutta tykkäsivät kovasti Haapasaarestakin ja jäivät tuonne koululle yöksi. Siellä on majoituspalveluita. Haapasaari-Seuralta voi kysyä myös saunaa”, Tuuli-Anne nauraa.

”Olen Kotkasta kotoisin ja kiertänyt kaikki lähiseudun saaret. Täällä Haapasaaressa on tallella aitoa saaristolaistunnelmaa. Joiltain saarilta se on hävinnyt turismin myötä”, Tuuli-Anne toteaa.

Vanha luotsikylä

Haapasaaressa on säilynyt hyvin myös vanha rakennuskanta. Luotsikylämiljöön vanhimmat talot ovat rungoltaan 1700-luvulta. Pääosa on rakennettu 1850–1930.

Saarella on helppo kävellä kallioita ja polkuja pitkin. Kaupalta kannattaa pyytää lainaksi avain, jolla pääsee sisään 1850-luvulla rakennettuun valkoiseen puukirkkoon. Kirkon vieressä on vanha koulu, jossa on majoitustilojen lisäksi usein näyttelytoimintaa. Tätä satamalahden puolta kutsutaan Uustinpuoleksi, ja täällä on myös vieraslaituri. Vestinpuolen, ja samalla koko saaren maamerkki on harmaakivestä rakennettu majakka.

Ensimmäiset asukkaat muuttivat saarelle 1600-luvulla. Saarella on eletty luotsauksesta, kalastuksesta ja hylkeen pyynnistä.

Veneilijän rajanylityspaikka

Haapasaaressa on edelleen myös merivartioasema, joka toimii myös kansainvälisenä rajanylityspaikkana. Eli täällä voi hoitaa muodollisuudet, jos suuntaa Venäjälle.

Luotsit siirtyivät Kotkaan 1966, mutta kun Venäjälle mennään, voi passi- ja tullimuodollisuudet hoitaa Haapasaaressa rajavartioasemalla.

Merivartioaseman laituriin ei voi jäädä passi- ja tullitarkastuksen jälkeen, vaan vene on siirrettävä satamalahden vieraslaituriin.

Jos veneen syväys ei salli satamalahdelle ajoa, ja haluaa tutustua Haapasaareen, voi harkita merivartioaseman vieressä olevaa vanhaa puulaituria. Puolustusvoimat käytti sitä ennen kuin poistui saaresta.

Punkkivaara on todellinen

Haapasaaressa kävellessä kannattaa välttää korkeita heinikoita, ja päivittäinen punkkisyyni on ehdottomasti tarpeen niin ihmisille kuin lemmikeillekin. Tutkijat ovat nimittäin löytäneet saaresta selvästi tavallista tiheämmin TBE-virusta kantavia punkkeja. Saaren aiempi kauppias sai punkin puremasta puutiaisaivokuumeen ja päätyi pyörätuoliin.

THL:n tilastoissa Kotkan saaristo näyttäytyy  alueena, jossa sairastutaan puutiaisaivotulehdukseen selvästi yleisemmin. Alueella pitempiaikaisesti oleskeleville suositellaankin rokotetta. Haapasaarelaisten mukaan myös toista, antibiooteilla hoidettavaa punkkitautia eli borrelioosia on saarella.

Tästä ei kuitenkaan kannata säikähtää liikaa. Onneksi yhä useammalla veneilijällä punkkisyyni on tärkeä osa päivän rutiineita ja rokote on otettuna.

Lisätiedot: Haapasaaren vierasvenelaituri

Lue myös nämä

X