Tilaa
Matkat

Satamaesittely: Kökarin kolme erilaista satamaa – Karlby, Hellsö ja Sandvik

Kökarin satamista voi valita reitin, tuulen, veneen syväyksen ja maun mukaan. Mielenkiintoista nähtävää historiallisessa Kökarissa on paljon.

23.08.2022

Kirjoittajaja kuvat Anne ja Steffi Sjöholm

Purjehdimme Utöstä Kökariin merikorttiin katkoviivalla merkittyä erittäin kaunista venereittiä. Tummat pilvet pudottavat sadetta paapuurin puolella ja tarjoavat meille hyvän tuulen suoraan reittiä pitkin. Kryssaamiseen tällä ei oikein olisi tilaa.

Plotterin avulla on helppoa pysyä ”valkoisella vedellä” ja ihailla meren pieksemiä luottoja turvalliselta etäisyydeltä. Kotkia ei valitettavasti tällä kertaa näy. Slåtbådanilla köllöttelee kuitenkin kaikessa rahassa reilut parikymmentä hyljettä. Nautimme luonnon kauneudesta ja hyvin etenevästä purjehduksesta.

Matkalla Utöstä Karlbyhyn, turvallisella etäisyydellä, Slåtbådanin luodolla makaa kolmisenkymmentä hyljettä.

Hotellitason palvelut Karlbyssä

Brudhällin hotelli ja ravintola odottavat pitkän ja kapean ”rännin” päässä. Laiturilla viittoilee satamavahti, joka osoittaa meille selvästi paikan ja ottaa kokeneesti keulaköydet vastaan. Perä pitää kiinnittää köysillä tolppiin, jotka ovat parhaat päivänsä nähneet. Poijuille ei ole tilaa, koska läheltä kulkee paikallisten pienveneiden käyttämä väylä.

Karlbyn saaristolaishotellin laituri ei herätä suuria tunteita, mutta täällä on erinomaisessa suojassa kaikilta tuulilta. Muutenkin on helppo olla ja huoltaa sekä venettä että miehistöä. Esimerkiksi Kökarin ainoa, melko uusi kauppa on lähellä satamaa, ja siellä on hyvä valikoima. Tuoretavaroita valitessa kannattaa kuitenkin tarkkailla päivämääriä.

Jos haluaa ”elää herroiksi”, niin Karlbyssä voi syödä hienosti hotellin viihtyisässä ravintolassa. À la carte -listalta on tarjolla härkää (36 €, tiedot vuodelta 2021) tai ahventa (29 €). Hassua, mutta kasvisruoka ei ole vieläkään löytänyt tietään tänne. Hampurilais- ja pizzalistoilla on myös kasvisvaihtoehtoja, ja näiden listojen tuotteita voi nauttia myös suurella terassilla. Hotellin aamiaistarjoilu on auki myös veneilijöille.

Uutuus ja ylpeydenaihe on hulppea sauna, jossa on kaksikerroksinen löylyhuone. Lauteilta on hyvä seurata satamaan saapuvia veneitä. Hinta enintään kuudelta oli kesällä 2021 125 €, ja jos halusi vielä nautiskella jacuzzissa, se maksoi 50 € lisää. Löylyt vaatimattomammassa saunassa kuuluvat satamamaksun hintaan tiettyinä kellonaikoina, ja myös näitä saunoja voi vuokrata yksityiskäyttöön.

Miinusmerkkinen Karlby saa meiltä siitä, että satamassa ei ole hyvää uimapaikkaa. Vesi ei täällä myöskään ole kirkasta ja kutsu polskimaan, mutta kyllä muutamasta veneestä silti pulahdetaan.

Keskellä Kökaria Karlbyssä on Hotell Brudhäll ja vierasvenesatama.

Retkiä jännälle Källskärin saarelle

Karlbystä järjestetään veneretkiä Källskärin eriskummalliselle saarelle, mihin voi omalla veneellä olla vähän hankalaa mennä. Siellä kannattaa ainakin kerran elämässään käydä ihmettelemässä ruotsalaisen vapaaherran, ”kreivi” Göran Åkerhielmin rakentamaa paratiisia. Puutarhassa kukkivat Välimeren seudun kasvit ja siellä täällä on kreikkalaisia jumalia esittäviä patsaita. Mökki on Reima Pietilän suunnittelema ja siellä on vieraana olleen Tove Janssonin maalaus. Tämä kaikki pienellä ulkosaarella on melkoinen elämys.

Hellsö uudisti huoltorakennuksen ja laiturin

Kökarin luoteisosassa sijaitseva Hellsön satama tulee ensimmäisenä vastaan, kun purjehtii Jurmon ja Utön suunnalta varsinaista väylää pitkin kohti Kökaria. Luoteistuulta lukuun ottamatta pitkä lahti antaa hyvän suojan. Satamassa on tehty useita uudistuksia EU:n tuella.

Hellsössä on yksi pieni, mutta tukeva laituri kylkiparkiksi, ja kaksi pitkää laituria. Niistä takimmainen on uusittu ponttonilaituri, johon oli tulossa vesi ja useita sähkötolppia. Vanhemmassa puulaiturissa on vesiletku vain laiturin alkupäässä, ja sähkön vetämiseen tarvitsee pidemmän oman kelan. Rannassa on myös vuokrattava sauna. Valitettavasti sen uimalaituri on aivan polttoainepisteen ja septityhjennyksen vieressä.

Hellsössä on satsattu myös uuteen huoltorakennukseen. Valoisassa yhteistilassa on kahden keittiön varustus ja useita ruokapöytiä. Suurella terassilla on lisää pöytiä eri tuulensuuntia ajatellen ja upeat näkymät lahdelle. Täällä olisi kiva kokkailla ja ruokailla isommallakin kaveriporukalla.

Elokuussa Hellsön vierassatamassa oli mukavasti tilaa.

Myös suihku- ja WC-tilat ovat tyylikkäät ja käytännölliset. Fiksua on esimerkiksi se, että tilaan on kulku kahdesta vastakkaisesta suunnasta, joten suihkutilat saa nopeasti kuivaksi ristivedossa. Uusia pyykki- ja kuivauskoneita on kolme paria. Huoltorakennus on veneilijöiden lisäksi myös mökkikylän vieraiden käytössä.

Kun mäkeä kiipeää vielä vähän ylemmäs, tulee Havspaviljongen-ravintolaan, jonka terassilta näkee kauas moneen suuntaan. Ravintolan listalta löytyy useita kala- ja lihavaihtoehtoja hintahaarukassa 12,50–27 €, mutta ei kasvivaihtoehtoja täälläkään. Satamakonttorin yhteydessä myydään vähän perustarvikkeita kuten vihanneksia ja kuivaruokaa, mutta kauppaan sitä ei voi verrata. Rannan punainen rantavaja puolestaan kutsuu tekemään kirpparilöytöjä.

Freja-niminen ”storbåt” on Ahvenanmaalla rakennettu.

Kökar on siitäkin mukava paikka, että kaikki on lähellä. Valtavia mäkiä ei ole, joten pyöräily on helppoa. Esimerkiksi Hellsöstä on Karlbyhyn vain seitsemän kilometriä ja sieltä kolmanteen satamaan eli Sandvikiin viisi kilometriä. Hellssön ja Karlbyn välissä, aivan tien vieressä, on Kökarin museo ja käsityömyymälä. Matkalla näkee myös 60 metriä korkean tuulivoimalan, joka tuottaa puolet Kökarin tarvitsemasta sähköstä. Jos reitiltä vähän poikkeaa, voi käydä omenatilalla lounaalla tai vaikka vain syömässä Ahvenanmaan pannukakkua.

Vuokrafillareita on tarjolla joka satamassa. Ahvenanmaalla on mukava pyöräillä, hyvät tiet ja tasainen maisema.

Sandvik lähellä luostarin raunioita

Sandvik on Kökarin satamista syvimmän väylän varrella ja siellä laiturin päässä on satamakirjojen mukaan eniten vettä (3,2 m). Satama ei ole kaukana Hellsöstä ja antaa suojan muilta kuin koillisen tuulilta.

Lasten kanssa purjehtiville Sandvik on Kökarin kolmesta satamasta varmaankin mukavin, sillä täällä on paras leikkipaikka ja helppo mennä uimaan. Lapsille on järjestetty leluja ja leikkitilaa myös sisällä, isossa yhteistilassa, jossa on hyvät ruuanlaittopaikat ja ruokailutilat. Hellsön tapaan myös tällä huoltotilat jaetaan ”maaturistien” kanssa. Sandvikissa on ennen muuta karavaanareita ja telttailijoita.

Sandvikin vierasvenelaituri.

Sjöbjörn-laiva Sandvikin satamassa on vuosien aikana pysynyt kaltevalla alustallaan.

Rannassa on myös pieni kahvila ja bistro, joka käydessämme tarjoili kalakeittoa (15 €) ja savustettua merilohta (20 €). Siellä oli myös ainoa Kökarissa näkemämme kalatiski, josta saattoi ostaa kalaa mukaan. Valitettavasti ahvenemme olivat savustettu reilu vuorokausi aiemmin, eivätkä enää olleet parhaimmillaan. Joitain elintarvikkeita on myynnissä myös satamakonttorissa.

Muista Kökarin satamista poiketen polttoainetta ei myyty tankkiongelmien vuoksi. Kun halusi tankata veneen vesitankin, piti käydä erikseen pyytämässä, että vesi avattiin, koska putkessa oli liikaa vuotoja pitää koko ajan auki. Muutenkin satama oli mielestämme unelias ja jotenkin nuhjuinen. – Aika tehdä remonttia?

Sandvikin hyviin puoliin kuuluu se, että sieltä on lyhyin matka käydä katsomassa Kökarin tunnetuinta nähtävyyttä, joka on vuonna 1784 valmistunut Pyhän Annan kirkko. Se on rakennettu keskiaikaisen fransiskaanimunkkien luostarikirkon paikalle, lähelle ikiaikaista merenkulkijoiden käyttämää väylää.

Pyhän Annan kirkko ja matalassa rakennuksessa fransiskaaniluostarin rauniot.

Juttu on julkaistu Vene-lehdessä 7/2022

KARLBY

59°55,3’ P, 20°54,7’ I

Merikartta 741, satamanumero 1145

Puh. 018 55 926, hinta (alle 32-jalkaiset) alkaen 26 € (hinta vaihtelee kesän aikana sesongin mukaan)

Vieraspaikat 60 kpl, syvyys 2,5 m (satamakirjat), kiinnitystapa tolppa, kylki

Brudhäll

HELLSÖ

59°57,0’ P, 20°55,e’ I

Merikartta 741, satamanumero 1135

Puh. 018 55 800, 045 7555 5800, hinta 25 €/vrk, seuraavat 20 €/vrk

Vieraspaikat yli 50 kpl, syvyys 2-4 m (satamakirjat), kiinnitystapa poiju, ankkuri

Muuta Sauna, polkupyörät, moottori- ja soutuveneet, kajakit

Havspaviljongen

SANDVIK

59°56,4’ P, 20°53,0’ I sandvik.ax

Merikartta 741, satamanumero 1140

Puh.  045 7342 9242, hinta 25 €/vrk, seuraavat 22 €/vrk

Vieraspaikat: 50 kpl, syvyys 2–3,2m (satamakirjat), kiinnitystapa poiju.

Muuta: Voi vuokrata polkupyöriä, sup-lautoja, kajakkeja ja soutuveneitä.

Sandvik

 

Lue myös nämä

X