Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Sailfish 30 MC on käsintehty yksilö

22.08.2011

KirjoittajaKiti Westerback

Heikki Juuri-Oja

Kun Iniön aukossa tuulee, kannattaa pitää kapteeninlakista lujasti kiinni. Tätä Saaristomeren vanhaa totuutta kunnioittaen syntyi 2000-luvun alkupuolella Iniöön veistämö, Sailfish Boats, paikallistuntemuksen opettamana. Tarkoituksena on tehdä merikelpoisia veneitä henkilöille, joiden veneilykausi on pitkä.

Sittemmin tuotanto on vakiintunut kahteen malliin: 26 F ja tätä uudempi 30 MC valmistetaan Naantalissa. Veneet tehdään alusta loppuun käsityönä. Koska valmistusmäärät ovat pieniä, voivat Sailfishien tulevat omistajat myös itse esittää erityistoiveita veistämölle.

Meillä oli testissä 30 MC, joka on valmistajan mukaan niin matka- kuin yhteysvenekin. Juuri näiden kahden käyttötarkoituksen yhdistäminen on haastavaa. Jos MC:tä arvioi pelkästään matkaveneilyn näkökulmasta, ovat isot, avoimet keula- ja peräkannet ilman muuta hukkaan heitettyä tilaa.

Veneessä voi yöpyä paapuurin puolella sohvaryhmän alla parisängyssä, joka on todella pitkä, mutta kahdelle turhan kapea. Kulku sinne on piilotettu navigaattorin penkin alle ja punkalle pääsy vaatii notkeutta.

Heikki Juuri-Oja

Paljon vakiona

Pentteri on kuskin penkin takana. Liesi ja jääkaappi kuuluvat vakiovarusteisiin. Styyrpuurin laidalle on sijoitettu myös WC, jossa on imutyhjennyksellä varustettu septijärjestelmä.

Kabiinin paapuurin laita on yhtä isoa sohvaa. Testiveneessä kahden istuttava navigaattorin penkki on räätälöity siten, että sen selkänoja kääntyy. Pöydän ääreen mahtuu ruokailemaan neljä aikuista.

Heikki Juuri-Oja

Näkyvyys ulos on isojen ikkunoiden ansiosta hyvä. Vain vessan kulmassa on katve. Valoa ja halutessa myös raitista ilmaa tilaan tulee kahden ison kattoluukun kautta.

Mittasimme veneen huippunopeudeksi kahden hengen kuormalla 36,7 solmua. Taloudellisin matkanopeus on noin 20 solmua, jolloin kulutus oli noin 1,5 l/mpk.

Mitään suurta vaikutusta MC ei ajettavuudellaan tehnyt, muttei toisaalta herättänyt varsinaisesti kielteisiäkään ajatuksia. Olemme testanneet parempiakin veneitä, mutta myös paljon huonompia.

Tekniset tiedot

Pituus 9,31 m
Leveys 2,85 m
Paino 3 900 kg
CE-luokitus C (rannikko)
Moottori 260-400 hv
Hinta alk. 146 000 euroa
Valmistaja ja myynti Sailfish Boats, Iniö, www.sailfishboats.fi

Teksti ja kuvat: Heikki Juuri-Oja
Testiavustus Seppo Katajisto

Tiivistelmä Vene-lehden 8/2011 jutusta

Katso kuvat

 

X