Tilaa
Jutut

Sadat meduusat valtasivat Hangon rannat

Hangon edustalle rantautunut meduusalaji on korvameduusa (Aurelia aurita), jota tavataan Itämeressä säännöllisesti.

10.10.2019

KirjoittajaMarkus Mäntykannas

Käyn usein mökkeilemässä Hangon edustalla, joten alueen vesistöt ovat tuttuja. Menneen viikonlopun aikana huomasin vedessä jotain tavanomaisesta poikkeavaa: Hangon ranta-alueelle oli ajautunut avomereltä sadoittain meduusoja, joista osa oli elossa mutta osa liiskautuneena rantahiekkaan elottomina.

Hangon edustalle rantautunut meduusalaji on korvameduusa (Aurelia aurita), jota tavataan Itämeressä säännöllisesti. Pohjoisella Itämerellä tämä onkin ainoa meduusalaji, mutta suolaisemmilla vesillä etelämpänä menestyvät muutkin meduusalajit. Tiesin jo entuudestaan, että merialueillamme esiintyy tätä kyseistä meduusalajia, mutta en ole koskaan törmännyt tällaiseen invaasioon. Meduusoja lillui vedessä runsaasti Hangon keskustan, Tvärminnen ja Lappohjan alueella. Sosiaalisen median perusteella myös Ruotsin puolella on havaittu tämän lokakuun aikana suuria meduusaröykkiöitä.

Korvameduusa ei ole ihmiselle haitallinen, vaikka niillä polttiaissoluja onkin. Tiettävästi meduusat lisääntyvät kesän aikana erityisesti Suomenlahden ja Saaristomeren alueella ja vesien kylmetessä syksyllä ne saattavat ajautua syysmyräköiden mukana rannikoille. Havaintoja meduusoista kerää Itämeriportaali.

Lue myös nämä

X