Jutut

Säävaroitus Yhdysvalloissa: Varo satavia liskoja!

Sanonta satavista lehmistä tai koirista ja kissoista ei näin ollen olekaan huuhaata.

29.01.2020

KirjoittajaMarkus Mäntykannas

Kun meillä täällä Suomessa viranomaisen antamat säävaroitukset koskevat pääosin tuulia, ajokeliä ja lumipyryjä, ollaan Yhdysvalloissa askeleen edellä. Floridan sääviranomaiset ovat viime päivinä varoittaneet puista putoavista liskoista, tarkemmin ottaen iguaaneista.

Iguaanit kiipeävät nukkumaan puun oksille, mutta kun ilman lämpötila laskee tarpeeksi matalaksi, ne vaipuvat ikään kuin ”horrokseen”, eivätkä kykene pitämään enää puista kiinni. Näin ollen kun ilman lämpötila lähentelee nollaa ja iguaanien ruumiinlämpö laskee, voi niitä pudota puista alas joukolla. Viime öinä lämpötila on laskenut Floridassa paikoin jopa pakkasen puolelle, ja Miamissakin on varoitettu poikkeuksellisen kylmästä säästä.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Atlantin toisella puolella sataa erikoisia asioita. Yhdysvalloissa esiintyy säännöllisesti niin voimakkaita tornadoja, että ne voivat temmata mukaansa suurempia eläimiä ja autoja tiputtaen ne useiden satojen metrien, jopa kilometrien päähän. Sanonta satavista lehmistä tai koirista ja kissoista ei näin ollen olekaan huuhaata. Myös Suomessa kesän voimakkaimmat syöksyvirtaukset tai trombit voivat siirtää suuriakin esineitä ilmaan ja paiskata niitä toisaalle. Satavista liskoista meidän ei ainakaan toistaiseksi kannata kuitenkaan menettää yöuniamme.

X