Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Ryds 520 GTS

20.09.2007

KirjoittajaVenelehti

ryds

 

Ryds on viime vuosina valmistanut hyviä veneitä, eikä uusi 520 GTS poikkea joukosta. Se näyttää ulkoapäin hyvin tavanomaiselta avoveneeltä ja saman kokoluokan kotimaisista veneistä sen erottaa lähinnä ankannokasta sekä aukinaisesta peräpeilistä.

Tutustuimme Rydsin uutuuteen olosuhteissa, jotka alkavat olla alle kuusimetrisille avoveneille kipukynnyksen rajamailla. Vastaavaan aallokkoon ei rannikkokäyttöön suunnitelluilla avoveneillä varta vasten lähdetä, mutta joskus niihin välttämättä joutuu. Yllätys oli melkoinen, kun GTS:n vauhtia ei tarvinnut juuri lainkaan hidastaa, vaikka kuohu ympärillä vain kiihtyi. Erityisen hyvin runko käsitteli vasta-aaltoa, jota kohti pystyi surutta ajamaan jopa yli 30 solmun nopeuksia. Kulku oli yhä pehmeää ja sulavaa, eikä lainkaan märkää.

Koeajoveneen perässä oli Mercuryn kaksitahtinen, 90-hevosvoimainen Optimax. Yhtään tätä järeämmällä moottorilla venettä ei saa varustaa ja pienemmälläkin koneella pärjää todennäköisesti vallan mainiosta. Mittasimme gps:llä hyvälle yhdistelmälle huippunopeudeksi 36,6 solmua. Yksin ajettuna vauhtia saa reilun solmun verran lisää.

Tekniset tiedot

Pituus 5,20 m
Leveys 2,20 m
Paino 540 kg
Kantavuus 5 henkeä
CE-luokitus C (rannikko)
Polttoainesäiliö 70 ltr
Moottori 75–90 hv
Koeajoveneen moottori Mercury Optimax (2-t), 90 hv
Hinta 13 400 euroa
Valmistaja Ryds Båtindustri Ab, Ruotsi
www.ryds.se
Myynti Vator, Helsinki
www.vator.com

Heikki Juuri-Oja, Seppo Katajisto

Tiivistelmä Vene-lehden 9/2007 jutusta
X