Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Uutiset

RS:X pysyy sittenkin olympialuokkana

10.11.2012

KirjoittajaKiti Westerback

onEdition

ISAF:n valtuusto ei ottanut purjelauta-aloitetta perjantaina käsittelyyn.

International Sailing Federationin valtuusto kokoontui perjantaina sääntömääräiseen kokoukseen Irlannissa. Valtuusto käsitteli aloitetta, jossa esitettiin uudelleenkäsittelyä toukokuiselle olympialuokkavalinnalle, jolla purjelautaluokka RS:X poistettiin olympiastatukselta ja tilalle tuli leijalautailu eli Kite.

Uudelleenkäsittely-aloitteen hyväksymiseen olisi tarvittu valtuustossa 75 prosentin enemmistö. Sitä ei kuitenkaan äänestyksessä saavutettu ja sen seurauksena toukokuun päätös jäi voimaan ja uusi olympialuokka Riossa on Kite.

Purjelauta palautettiin olympialuokaksi

Lauantaina pidetty ISAF:n yleiskokous järjesti jättiyllätyksen ja palautti purjelautailun takaisin olympialuokaksi.

ISAF:n lauantaina kokoontunut yleiskokous kumosi eilisen valtuuston tekemän päätöksen pitää Kite eli leijalautailu olympialuokkana ja sen sijaan palautti RS:X:n olympiastatuksen.

Teoreettinen mahdollisuus ottaa asia käsittelyyn yleiskokouksessa siis konkretisoitui ja kääntyikin takaisin RS:X:n kannalle. RS:X-luokan palautusta olympiaohjelmaan kannatti reilut 51 prosenttia yleiskokouksen osanottajista.

Suomen edustajana kokouksessa ollut Kurt Lönnqvist kuvaili kokouksen tunnelmaa heti tuoreeltaan rakentavaksi ja hyväksi.

– Asia otettiin uudelleen käsittelyyn ja enemmistön päätös ratkaisi. Päätös on nyt lopullinen, Lönnqvist summaa.

– Keskustelut käytiin rakentavasti. Kokouksesta ja päätöksestä jäi kaiken kaikkiaan positiviinen fiilis. Upeaahan tämä on Suomelle, että saamme purjelautailun takaisin olympialuokaksi, Lönnqvist kertoi Irlannista.

Petäjä-Sirén iloitsee päätöksestä

Tuuli Petäjä-Sirén on seurannut viikonlopun aikana tiiviisti kansainvälisen liiton kokousta ja iloitsi lauantain päätöksestä.

– Kyllä tämä tietysti helpotti omaa päätöksentekoa tulevaisuuden suhteen, Petäjä-Sirén hymyili.

– Pitkällä tähtäimellä Rio siintää nyt silmissä. Lyhyen aikavälin tavoitteet varmistuvat, kunhan kilpailukalenterit valmistuvat. Ensimmäinen kosketus Brasiliaan saattaa kuitenkin olla jo helmikuussa, Petäjä-Sirén kertoo.

– Ennen Rion kesäolympialaisia tärkeä mittari ovat Santanderin MM-kisat vuonna 2014. Se on tuttu paikka jo aiemmilta vuosilta ja suuntaan sinne leireilemään mielelläni pian, hän kertoo.

Petäjä-Sirén ehti olla yhteydessä päätöksen jälkeen myös valmentajaansa Curro Manchonin, jonka kanssa yhteistyö jatkuu myös tällä olympiadilla. 

Lähde: Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n tiedotus
Kuva: OnEdition

X