Tilaa
Uutiset

Rounduppia myrkkymaaliin?

Jotkut veneilijät ovat keksineet lisätä rikkakasvien torjunta-ainetta myrkkymaalien sekaan – ja se on kiellettyä.

09.11.2021

Kirjoittajaveneen toimitus

Vene-lehden toimitus sai vinkin, että useampi veneilijä on alkanut terästää antifoulingmaalejaan Roundupilla eli rikkaruohojen torjunta-aineella. Selvitimme Tukesista, että onko asiassa mitään järkeä.

”Se kuulostaa hirveältä. Ei tuo ole oikeaa antifoulingvalmisteen käyttöä. Ei antifoulingmaaleja saa sekoittaa mihinkään, vaan ne tulee käyttää sellaisenaan”, sanoo ylitarkastaja Jaana Pasanen Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista.

Veneilijöiden ajatuskulku lienee: lisätään itse vähän myrkkyä, kun nykyään antifoulingmaaleissa tehoaineita ei ole yhtä paljoa kuin ennen.

”Ajatuskulku on looginen mutta väärä”, toteaa Pasanen. Pasanen myös hämmästelee sitä, miten Roundupin glyfosaatti voisi edes tehota eliöstöön, esimerkiksi näkkeihin, koska se on rikkakasvimyrkky. Toinen tutkimaton seikka on se, että miten glyfosaatti vapautuu veneen pohjasta. Voi olla, että se irtoaa antifoulingmaalista välittömästi, jolloin irronnut glyfosaatti tappaa kasvillisuuden veneen lähettyviltä.

”Jos glyfosaattia lisätään, niin ei siitä ole mitään tietoa, että miten se huuhtoutuu.”

Viranomaiset ovat kuitenkin aika voimattomia sen edessä, miten Round­upin käyttöä myrkkymaalien seassa valvotaan. Käytännössä valvonta on mahdotonta. Se, onko pohjaan maalattu sallittua Suomessa myytävää myrkkymaalia, Roundupilla terästettyä maalia tai Virosta ostettua Suomessa kiellettyä maalia, on vaikea valvoa.

”Meillä ei ole resursseja valvoa tätä. Vaikka nykyinen lainsäädäntö asettaa tiettyjä velvoitteita antifoulingvalmisteiden käytölle, puuttuu varsinainen käytön valvonta lähes täysin. Valmisteiden käytönvalvonta on jakautunut poliisille ja kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Viime kädessä poliisi voisi mennä satamaan tarkastamaan mitä valmisteita käytetään”, Pasanen sanoo.

”Koko systeemi perustuu luottamukseen, että toimisimme ohjeiden mukaan. Niissä ohjeissa on jokin itu, kun ne on annettu.”

Lue myös nämä

X