Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Rodman 31 Spirit HT, espanjalaista tyyliä

13.02.2012

KirjoittajaKiti Westerback

Vesa Leppä

Espanjalainen moottorivene on muukalainen vesillämme. Rodman on kuitenkin Espanjan vanhin edelleen toimiva veneiden tuottaja. Se aloitti toimintansa vuonna 1974 ja veneitä laitos on lähettänyt maailmalle jo yli 13 000 kappaletta.

Innovatiivisuutta

Vesa Leppä Vesa Leppä

Ensihuomio kiinnittyy omintakeiseen avotilan istuinratkaisuun. Veneen peräpeili on matala ja kokonaan turkki- ja uimatason alapuolella. Suljettuina puoliympyrärataa liikkuvat sohvat erottavat avotilan uimatasosta.

Suurten sohvaelementtien liikuttelu voi ensituntumalta tuntua kömpelöltä, mutta se on jopa helpompaa kuin taittokalusteiden penkominen ruumasta. Ruumasta löytyy pöytä, jolle on paikka keskellä avotilaa.

Spirit-sarjan pienintä venettä tehdään kahta eri versiota. Koeajamamme yksilö on kovakattoinen HT, mutta valikoimaa on täydennetty avoimemmalla vaihtoehdolla, josta katto on jätetty pois.

Vesa LeppäVeneen tilajärjestelyt ja tilankäyttö on Sedan-tyyppiä, mikä tarkoittaa sitä, että keulakannen alta löytyvät majoitustilat, keskivenettä hallitsee umpinainen salonki ja perää ulko- ja avotilat.

Spiritin värimaailma on valkeaa yhdistettynä vaalean harmaan ja kerman sävyihin, joita korostetaan ja täydennetään turkoosilla. Vaikutelma on valoisa ja raikas.

Kelpo hallittavuus

Yhdestä moottorista ja akselivedosta huolimatta Rodman on yllättävän ketterä käsiteltävä, kunhan lisävarusteeksi on valittu keulapotkuri.

Rungon muoto on puhdas liukuva V, ja sellaisena hyvin tasapainossa. Suorassa matka-ajossa Rodman etenee junamaisen vakaasti ja mukavasti. Kaarteissa se kallistuu maltillisesti sisäänpäin ja kääntösäde on ilahduttavan pieni, jota vielä asteittaisella kaasunkäytöllä voi tiivistää.

Merenkäynnissä Rodman ei ehkä ole pehmeimpiä aaltojen nielijöitä, mutta sen helppo hallittavuus ja laaja nopeusalue tekevät siitä vaivattoman ja mutkattoman matkakumppanin.

Tyyli ja tunnelma ovat Rodman Spiritin valtit kaikille, jotka pitävät ajanvietosta veneessä enemmän kuin varsinaisesta perille pääsystä.

Tekniset tiedot

Pituus 9,48 m
Leveys 3,36 m
Paino 5 900 kg
Teho 200–440 hv
Kantavuus 8 henkeä
Koeajomoottori Volvo Penta D4, 300 hv dsl
Polttoainesäiliö 450 litraa
CE-luokitus B (avomeri)
Hinta alk. 149 400 e 200 hv moottorilla
Hinta koeajomoottorilla 168 300 e
Valmistaja Rodman Group, Espanja, www.rodman.es
 Maahantuoja Raision Auto- ja Venekeskus, Naantali, www.rav.fi

Teksti: Karel Kakko
Kuvat: Vesa Leppä

Lyhennelmä Kipparin 2/2012 testistä 619

Katso kuvat

 

X