Tilaa
Uutiset

Rantojen roskien laskenta alkoi Ruissalosta

03.10.2011

KirjoittajaKiti Westerback

Kiti Westerback

Pidä Saaristo Siistinä ry tutkii rantojen roskaantumista.

Roskien laskenta aloitettiin Turun Ruissalon Kansanpuiston uimarannalta, jossa tehtiin kaksi koesiivousta.

Testisiivouksessa löytyi ylivoimaisesti eniten tupakantumppeja. Ensimmäisen siivouksen perusteella tehdyn arvion mukaan rannalla oli 100 metrin alueella noin 2500 tumppia.

Muutkin roskat olivat selkeästi rannalla aikaansa viettäneiden sinne jättämiä. Pullonkorkkeja, käärepapereita ja lasinsirpaleita löytyi runsaasti.

Merien roskaantuminen on maailmanlaajuinen ongelma, mutta Itämeren roskaantuminen, sen laajuus ja roskien alkuperä on vielä tutkimaton aihepiiri.

Tiedetään, että paljon roskaa päätyy Itämereen, mutta ongelma ei ole kovin näkyvä, koska vain noin 15 prosenttia roskasta ajautuu maihin. Tämäkin määrä aiheuttaa kuitenkin jo tietyillä alueilla epäsiisteyttä rannoilla.

Pinnan alle jäävä roska taas vääristää meren ekosysteemiä ja saattaa aiheuttaa teknisiä ongelmia esimerkiksi aluksille.

Ensimmäinen askel ongelman ratkaisemisessa on roskien kartoittaminen. PSS ry on mukana hankkeessa, jossa rantojen roskaantumista seurataan UNEP:in laatimien ohjeiden mukaisesti. Mukana hankkeessa ovat myös Ruotsi, Viro ja Latvia.

Ensimmäiset siivoukset tehtiin PSS ry:n henkilökunnan voimin, mutta tarkoituksena on kouluttaa ulkopuolisia, asiasta kiinnostuneita ryhmiä, esimerkiksi työpaikkaporukoita suorittamaan roskien laskennan ja luokittelun. Kiinnostuneiden toivotaan ottavan yhteyttä yhdistykseen.

Baltic Marine Litter Project (Marlin) -hankkeen pääpartnerina toimii Stiftelsen Håll Sverige Rent -säätiö Ruotsista. Muita partnereita ovat Fee Latvia, Pidä Saaristo Siistinä ry ja Hoia Eesti Merd Mtü. Hanke alkoi 1.9.2011 ja päättyy 31.12.2013. Hanke rahoitetaan EU:n Interreg IVA Central Baltic -ohjelmasta. Esiselvityksen rahoitus saatiin Stiftelsen Håll Sverige Rentiltä.

Lisätietoja

 

 

Lue myös nämä

X