Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Rantakalliot ovat nyt petollisen liukkaita – syynä talven jäättömyys

Korkealla pitkään pysynyt merivesi ja jäiden puute ovat tehneet Suomenlahden rantakallioista paljon tavallistakin liukkaampia.

21.04.2020

KirjoittajaIsmo Virta

Suomenlahden rannoilla kalliot ovat nyt harvinaisen liukkaita. Veneen lukija Stefan Blomstedt lähetti kuvia levien peittämistä kallioista ja varoituksen poikkeusoloista.

Rantakalliot ovat yleensäkin liukkaita, mikä tekee niistä nyt äärimmäisen petollisia?

Blomstedt arvelee syyksi menneen talven aivan poikkeuksellisia oloja. Meriveden pinta on ollut pitkään poikkeuksellisen korkealla ja sen lisäksi vesi on pysynyt saaristossakin sulana koko talven. Jäiden lähtö ei ole siis päässyt putsaamaan rantakallioita levästä, kun ei ole ollut jäitä, jotka voisivat lähteä.

”Seurauksena tästä on, että levää on kasvanut korkealle ylös rantakalliolle. Rantakalliot ovat tästä johtuen petollisen liukkaat, verrattavissa vaseliiniin”, hän uskoo.

”Sitä ei välttämättä huomaa rantautuessa, kun tumma kallio merenpinnan tasolla näyttää puhtaalta. Juuri tämä kohta on petollisen liukas”, sanoo Blomstedt, joka on kuvannut liukkaita kallioita Pellingissä.

Tumman pinnan yläpuolella oleva vaalea tai vihreä leväkasvusto ei ole liukas, kunhan se on kuiva. Märkänä se onkin sitten varsinainen luistinrata.

”Vastaavanlaista tilannetta, jossa normaalisti kuivalla maalla olevat kalliot olisivat vihreitä leväkasvustoista, en ole ikinä aiemmin kokenut. Jääpeite olisi normaalisti estänyt levää kasvamasta tässä laajuudessa ja olisi lisäksi hangannut pois leväkasvustot rantakallioista kevään aikana”, kuvailee Blomstedt havaintojaan saarestaan Pellingin ulkosaaristossa.

Kallioille rantautuessa on siis tänä keväänä oltava vielä paljon tavallistakin varovaisempi.

Lue myös nämä

X