Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Lagoon 40 ja Fountaine Pajot Astrea 42 – Ranskalaiset matkakatit

Tilojen yhä jouhevampi liittyminen toisiinsa sekä purjehduksen helppous ja vakaus suorituskyvystä tinkimättä ovat päällimmäiset tavoitteet modernien matkakatamaraanien suunnittelussa.

07.12.2018

KirjoittajaPasi Nuutinen

KuvaajaBertel Kolthof, video Markus Pentikäinen/Otavamedia

Kaksi suurinta purjehtivien matkakatamaraanien valmistajaa ovat ranskalaiset Fountaine Pajot ja Lagoon. Molemmilla menekiltään suosituimmat mallit sijoittuvat valikoiman alapäähän, 40–45-jalkaisiin veneisiin, ja molemmat ovat viime aikoina panostaneet juuri tämän kokoluokan uudistamiseen.

Saimme kiinnostavan parin tutkittavaksi, kun loppukaudella pääsimme purjehtimaan molempien tehtaiden uusimpia tulkintoja aiheesta. Ensin oli vuorossa Lagoon 40, jonka siirtopurjehdukselle Turusta Helsinkiin Uivaan näyttelyyn osallistuimme. Lokakuussa puolestaan Fountaine Pajot’n Astrea 42 esiteltiin Barcelonassa European Yacht of The Year -testaajille.

Sekä Lagoonilla että FP:llä on 40- ja 42-jalkaiset purret molemmilla, mutta ne edustavat eri mallisukupolvia. Tuoreimmista linjavedoista saa paremman mielikuvan tällä asetelmalla.

Lagoon 40 pohjautuu rungoltaan ja sisustukseltaan 39:ään, jonka se mallistossa korvaa. Päämitat ovat samat ja sisustus tilanjaoltaan sekä järjestelyiltään lähes identtinen. Toisaalta juuri 39 (Vene-lehti 11/13) oli päänavaus nykyisten suunnittelijoiden (Van Peteghem, Lauriot-Prévost) Lagoon-ilmeelle, kierrätettynä 50-jalkaisen kautta ja nyt siis 40:een sovitettuna.

Fountaine Pajot käyttää yhtä maineikasta ranskalaista suunnittelutoimistoa Berret-Racoupeau. Heidän kädenjälkeän oli toissa vuonna vesille ennättänyt Saona 47 ja vasta muutama kuukausi sitten ensiesitelty 45-jalkainen.

Se, että molemmilla suunnittelutoimistoilla on vahva ote myös kilpakattien suunnitteluun näkyy matkaveneissä selkeästi. Ehkä vähän yllättäen, ei kuitenkaan ensi sijassa parempana suorituskykynä.

Parivertailu on luettavissa tilaajille Veneen digilehdestä 12/18.

Katso 360° video, kun Lagoon kulkee kuvaajan yli.

°

X