Tilaa
Jutut

Purjeiden ABC – Perusteet eri purjetyyppien eduista ja hyödyistä on hyvä tuntea

Jokaisen purjeen tunnistaminen ja nimeäminen on triviaali taito, mutta perusteet eri tyyppien eduista ja hyödyistä on hyvä tuntea niin venettä hankkiessa kuin sitä parannellessa.

21.05.2021

Kirjoittajapasi nuutinen

KuvaajaPasi Nuutinen ja Bertel Kolthof piirrokset Atte Lakinnoro

Käytetyn purjeveneen mukana tulee käytännössä aina sarja purjeita. Jossain vaiheessa niiden uusiminen on väistämättä edessä ja viimeistään silloin on syytä ymmärtää, että vaihtoehtoja on enemmän, kuin vain vanhan korvaaminen uudella samanlaisella.

Uuden veneen ostaja pohtii vastaavaa jo kauppaa hieroessa. Vakiopurjeina tarjotaan tiettyä kokoonpanoa ja lisävarusteina enemmän. Ennen niihin sijoittamista on hyvä ymmärtää, mitä niillä tavoitellaan.

Ahkera purjehdus tuo parhaiten esiin oman veneen heikot ja vahvat puolet. Niitä tutkiessa pitäisi erottaa, mikä ominaisuus johtuu itse veneestä, mikä purjeista. Sitä kautta voi päästä sen jäljille, kuinka heikkouksia voi korjata vahvemmiksi.

Tavallisessa perheveneessäkään alkuperäinen purjesuunnitelma ei ole ainoa mahdollinen kokoonpano. Se on yksi sovellus, joka oletettavasti toimii vähintään tyydyttävästi koko käyttöalueella, johon suunnittelija on veneen tarkoittanut. Kun omat mieltymykset tarkentuvat kokemuksen myötä, hienosäätöä voi ja kannattaa tehdä. Asiantuntijana on silloin ennen kaikkea purjeneulomo, mutta omaa perustietoutta nostamalla oppii esittämään tarkempia toiveita ja kysymään oikeita kysymyksiä.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

X