Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Purjehduskenkien huoltokutsu

27.06.2018

KirjoittajaArja Kangasniemi

Uudessa Veneessä 7/18 on kattava purjehduskenkien testi. Ennen testiin syventymistä kannattaa katsasataa omien veneilyjalkineiden kunto. Asiantuntijan kenkävinkeillä saat jalkineesi parempaan kuosiin ja pidennät niiden käyttöikää.

  • Älä käytä purjehduskenkiä maissa. Veneilykenkien pohja on pehmeä hyvän pidon takaamiseksi, joten tiellä kävely kuluttaa pohjan nopeasti. Lisäksi maastosta voi tarttua kengän pohjaan likaa, joka tukkii vesikanavoinnin, tai kiviä, jotka vahingoittavat veneen kantta.
  • Puhdista kengät käsin makeaan veteen kostutetulla sienellä. Poista nauhat, kun peset kengät perusteellisemmin.
  • Jos kengät ovat vesipesun jälkeen likaiset tai haisevat, pese ne kevyesti kenkiin tarkoitetulla puhdistusaineella.
  • Irrota tahmeat tahrat pitämällä kenkiä kattilasta nousevan vesihöyryn päällä.
  • Anna kenkien kuivua luonnollisesti, älä käytä kuivaimia.
  • Jos kenkien sisäpuoli on märkä purjehduksen jälkeen, laita sisään sanomalehtipaperia, joka imee suurimman osan kosteudesta.
  • Kyllästä kenkien päällinen kerran kaudessa tai kerran kuukaudessa, jos ne ovat aktiivisessa käytössä, jotta vedenpitävyys säilyy. Käytä kyllästettä aina puhtaisiin kenkiin.
  • Kaikkia kenkiä ei tarvitse kyllästää. Esimerkiksi tämän testin Marinepoolin kenkiä ei tarvitse kyllästää uudelleen eikä Henri Lloydin kenkiä ollenkaan, koska niiden tarkoitus on läpäistä vesi.
  • Säilytä kengät viileässä ja kuivassa paikassa. Älä jätä kenkiä lämmönlähteen, esimerkiksi lämpöpatterin tai takan lähelle tai suoraan auringonpaisteeseen.
  • Käytä säilytyksessä kengän sisällä lestiä, jos haluat säilyttää kengän alkuperäisen muodon.

Kun testin lukemisen jälkeen päätät mahdollisesti vaihtaa jalkineesi uusiin, mieti ennen valintaa seuraavia yksityiskohtia.

Käyttötarkoitus. Matka- ja kilpapurjehdus vaativat kengiltä hieman erilaisia ominaisuuksia.

Kokeile ja kävele. Kävele ja kokeile asentoja, joita teet veneessä. Näin huomaat, jos kenkä hiertää tai painaa jostain kohtaa tai koko tai lesti on väärä. Kengän täytyy istua napakasti jalkapöydästä, varpailla saa olla tilaa.

Lesti. Markkinoilla on erilaisilla lesteillä tehtyjä kenkiä, joten ole sinnikäs, kun etsit omaan jalkaasi hyvin istuvia kenkiä.

Koko. Se, pidätkö kenkiä sukkien kanssa vai ilman ja millaisia sukkia käytät, vaikuttaa koon valintaan. Ota sovitukseen mukaan ne sukat, joita käytät veneillessä.

Ulkonäkö ja väri. Kenkien mallit ja värit vaihtuvat silloin tällöin, joten jos et tänä vuonna löydä hyvin istuvasta kengästä sopivaa väriä, vilkaise seuraavan kauden valikoimaa.

 

 

 

X