Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Arvostelut

Purjehdus Suomessa – nautintoa ja seikkailua

30.03.2015

KirjoittajaAri Inkinen

KustantajaReadme.fi
Hinta54 €

”Slow Sailing” on puuvene-entusiastina tunnetun Yrjö Klipin äskettäin ilmestyneen kirjan johtoteema. Se on johdatus heille, joita purjehduksen rauhallisuus ja luonnonläheisyys houkuttaa, mutta jotka jostain syystä eivät ole siihen täysillä syttyneet, vielä.

Ja kaikessa kulkee punaisena lankana purjehduksen rauhallinen tahti – myös silloin kun liikutaan kilpavesillä.

Yrjö Klipillä on näköalapaikka suomalaiseen puuvenepurjehdukseen. Suomenlinnassa venettään pitävä purjehtija tunnetaan Puuvene-lehden kustantajana ja innokkaana tekijänä. Hänen roolinsa on ollut näkyvä myös Suomenlinnan puupursikulttuurin ylläpitäjänä ja kehittäjänä.

Purjehdus Suomessa käsittelee matkapurjehdusta monesta näkökulmasta. Veneiden osalta näkökulma on suppea, sillä kirjassa on tietoisesti ohitettu modernit veneet. Sen sijaan kirja nostaa esiin ennen kaikkea 50–60-lukujen suosikit kansanveneen ja hain, myöhemmistä veneistä H-veneen. Myös Viklat, Lightningit ja Windmillit käsitellään. Veneiden kohdalla pysytelläänkin selkeimmin kirjoittajan oman kokemusalueen piirissä.

Matkalla ollaan siellä, missä suomalaiset yleensäkin purjehtivat: Suomenlahdella, Saaristomerellä ja Järvi-Suomessa. Satamista oman persoonallisen käsittelynsä saavat muutamat Saaristomeren suosikit.

Käytännön purjehdusta Yrjö Klippi esittelee muun muassa purjeiden trimmausohjeilla (WB Sails) ja väistämissäännöillä. Oman lukunsa muodostaa esimerkiksi alati vähenevä ankkurointi luonnonsatamiin.

Runsaasti kuvitettu Purjehdus Suomessa – nautintoa ja seikkailua on enemmänkin inspiraation lähde kuin varsinainen opaskirja. Siihen on parempia teoksia.

Yrjö Klippi on koonnut ansiokkaan kirjan, jossa purjehduksen rento nautinnollisuus on läsnä poikkeuksellisen voimakkaasti.

Readme.fi 

Lue myös nämä

X