Huolto

Purjeet kuivina talvisäilöön

10.05.2010

KirjoittajaVENE 9/06 Heikki Juuri-Oja

purjeiden syyshuolto

Purjeiden syyshuollossa on periaatteessa yksi ohje ylitse muiden. Purjeiden pitää olla kuivia, ennen kuin ne laskostetaan pussiin ja pannaan varastoon odottamaan seuraavaa veneilykautta. Jos purjepusseihin on jäänyt talven ajaksi vähänkin kosteutta, voi olla lähes varma, että purjeiden pinnalle muodostuu hometta.

Likaiset purjeet voi pestä makealla vedellä. Käytä tarvittaessa mietoa pesuainetta ja pehmeää harjaa, mutta vain tahra-alueella. Mahdolliset tummat ja harmaat täplät ovat homekasvustoa, jotka harjataan pois kuivalla harjalla. Jäljelle jääneet homealueet peitetään pariksi tunniksi 1-prosenttisella klooriliuoksella. Kloori huuhdotaan pois makealla vedellä. Klooria ei saa käyttää spinnuihin eikä kevlar-purjeisiin.

Myös puhtaan näköiset purjeet voi huuhdella makealla vedellä, sillä suola ei tee hyvää purjekankaille.

Purjeiden syyshuoltoon kuuluvat myös mahdollisten pienten saumavaurioiden ompelut ja reikien paikkaukset liimakankaalla.

Kuivia purjeita ei kannata sulloa liian pieneen tilaan, vaan laskostus on syytä tehdä löyhästi levein laskoksin. Liian tiukasti pakattuun purjeeseen saattaa jäädä pysyviä ryppyjä.

Kuivassa varastossa pitää olla hyvä ilmanvaihto, ja purjeiden sijoitettu paikkaan, jossa niiden yli ei kävellä tai päällä istuta.

Ammattiapua

Purjeneulomo WB-Sailsin johtajan Mikko Brummerin mukaan nykyään yhä useampi purjehtija jättää purjehuollon ammattilaisten vastuulle. Syyshuollossa purjeet kuivataan ja niiden kunto tarkistetaan. Purjeet jätetään talveksi neulomon varastoon, josta ne noudetaan käyttövalmiina seuraavana keväänä. WB:llä purjeiden säilytys maksaa 10 euroa/pussi, jos purjeet ovat WB:n. Muilta maksu on 15 euroa pussilta.

- Kysymys on enemmänkin eräänlaisesta vakuutusmaksusta. Jos purjeissa havaitaan vaurioita, niiden korjauksesta sovitaan ja veloitetaan erikseen, Brummer sanoo. - Jos huoltoon tuodut purjeet ovat huonossa kunnossa, pohdimme yhdessä asiakkaan kanssa, voiko niitä käyttää esimerkiksi vielä yhden kesän.

Purjeiden tärkeä UV-suojaus häviää itsestään 3-5 vuodessa. Suojauksen uusiminen maksaa WB:llä purjeen koosta riippuen 400-600 euroa.

Asiakkaiden homeiset purjeet ovat ongelma myös purjeneulomoille. Tiedossa on tapauksia, joissa työntekijät ovat joutuneet sairauslomalle käsiteltyään homeisia purjeita.

X