Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Puoliliukuvat tilaihmeet Jänmarin 970, Marino 9000 ja Sunmar 870 Cabin

Onko vanhassa vara parempi? Otimme vertailuun kolme yli parikymppistä matkavenettä.

19.04.2013

KirjoittajaTeksti ja kuvat Heikki Juuri-Oja

Käytettyjen veneiden tasapäinen vertailu on hankalaa, selvästi vaikeampaa kuin uusien. Vesillä jo vuosia palvelleet ”ystävät” ovat pikkuhiljaa muuttumassa omistajiensa näköisiksi. Toisen pilssistä ei ole tahran tahraa, toinen on hieman nuhjuinen, mutta se ei ole este veneilystä nauttimiselle. Myös varustetaso vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon siihen on vuosien saatossa panostettu.

Tätä kaavaa noudattavat nyt testattavat puoliliukuvat matkaveneet. Yksi on jo rujohkossa kunnossa, mutta käyttäjä on täysin tyytyväinen. Puupintojen harmautta ei koeta ongelmaksi. Toista on pidetty kuin kukkaa kämmenellä. Sadat ja taas sadat merimailit eivät ole jättäneet kannelle jälkiään. Kolmas on puunattu ja tyhjennetty myyntikuntoon. Kun elämisen merkkejä on näkyvissä vain vähän, on yleisvaikutelma muita selkeämpi.

Emme pyri laittamaan testattavia paremmuusjärjestykseen niiden siisteyden perusteella. Sen sijaan katsomme pintaa syvemmälle ja pohdimme, millaisia mahdollisuuksia kukin tarjoaa matkaveneilyyn.

Jänmarin 970, Marino 9000 ja Sunmar 870 Cabin ovat kaikki isoja veneitä ja edustavat aikakautensa luksusta. Yhteistä veneille on, että niissä on salonki/ohjaamon lisäksi keula- ja peräkabiinit sekä vesi-wc. Jänmarinissa ja Marinossa on iso yläperäkansi, Sunmarissa kuomulla katettava avotila peräkabiinin ja salonki/ohjaamon välissä.

Marino ja Sunmar ovat akselivetoisia. Jänmarinissa on perävetolaite. Jänmarissa ja Sunmarissa on koneena alkuperäinen Volvo Penta (200 hv). Marinoon on vaihdettu vuonna 2000 4,2 litran MerCruiser (220 hv). Alkuperäinen kone, 165 hv:n BMV D 190, oli epätaloudellinen ja helposti ylikuumeneva. Myös varaosien huono saatavuus arvelutti.

Jänmarin ja Sunmar ovat vuosimallia 1989, Marino vuodelta 1985.

Verrokkien tilaratkaisut ovat monilta osin yhtenevät. Ateriot ovat paapuurin ja pentterit styyrpuurin laidalla. Ruuan laitolle on kohtuulliset olosuhteet.

Verrokit on kohtalaisen helppo pistää haluttavuusjärjestykseen, koska toisen heikkous on toisen vahvuus ja päinvastoin. Kaikki on kiinni siitä, kuinka suurelle joukolle venettä etsitään ja miten tilankäyttöä arvottaa.


Lue vertailu kokonaisuudessaan Vene-lehdestä 4/2013.


Jänmarinissa on valtavat vuoteet ja huikea määrä säilytystilaa.

Sunmar on helppo, ketterä ja testiyksilö hämmästyttävän siisti.

Edustuskelpoista venettä etsivälle paras vaihtoehto on Marino.

 

Lue myös nämä

X