Tilaa
Uutiset

Punkkibussista rokotteet helposti

07.05.2012

KirjoittajaKiti Westerback

 Punkki

Vuoden 2012 Punkkibussi starttaa tällä viikolla.

Punkkibussi on ilman ajanvarausta toimiva TBE-rokotusklinikka, jossa tarjotaan tietoa punkeista ja niiden levittämistä sairauksista. Punkkibussissa voi kartoittaa rokotustarpeensa sekä hankkia tarvittaessa TBE-rokotuksen tai tehosterokotuksen puutiaisaivotulehdusta vastaan.

Punkkibussi kiertää toukokuun alusta pääkaupunkiseudulla, Turun seudulla, Kokkolassa ja Etelä-Karjalassa. Tulevat rokotuspaikkakunnat tarkkoine aikataulutietoineen löytyvät osoitteesta www.punkkiklinikka.fi.

TBE-suoja 50 eurolla

Rokotus puutiaisaivotulehdusta vastaan suositellaan otettavaksi viimeistään huhti-toukokuussa, jotta suoja ehditään saada ennen punkkikauden alkua.

– TBE-rokotteen saa rokotebussista helposti saapumalla paikalle aikataulun mukaisesti. Rokotetta ei tarvitse ostaa etukäteen, eikä rokottaminen edellytä lääkärin vastaanottoa ennen tai jälkeen. Rokotuksen hinta on noin 50 euroa ja sen voi maksaa joko käteisellä tai kortilla, kertoo Keski-Pohjanmaan Hoitopalvelu Oy:n toimitusjohtaja Reijo Niemelä.

Punkit aktivoituvat, kun vuorokauden keskilämpötila ylittää + 5 astetta. Puutiaisaivotulehduksen virustartunnan voi saada sekä punkin puremasta että maidosta, mikäli vuohet ja lehmät ovat saaneet tartunnan ja maitoa ei ole pastöroitu.

Punkit voivat levittää sekä viruksen (TBE) aiheuttamaa puutiaisaivotulehdusta että borrelioosia. Puutiaisaivotulehdusta vastaan voidaan suojautua rokotuksella, mutta borrelioosia vastaan rokotetta ei ole.

Punkit eivät enää vain rannikkoseudun riesa

Puutiaisaivokuumetta esiintyy Ahvenanmaan lisäksi yksittäistapauksina myös muualla Suomessa: Turun saaristossa, Etelä-Karjalassa, Kokkolassa sekä Kuopion ja Varkauden seudulla. Suomen länsirannikko on myös kohonneen riskin aluetta. TBE-virusta kantavia puutiaisia esiintyy lisäksi Ruotsin kaakkoisrannikolla ja Baltian maissa sekä lisäksi monin paikoin Keski-Euroopasta Venäjän kautta Kaukoitään ulottuvalla vyöhykkeellä.

Punkinpureman välttämiseksi suositellaan vaaleita, pitkähihaisia ja pitkälahkeisia vaatteita. Punkkitarkastus on hyvä tehdä päivittäin, jos oleilee riskialueilla.

Virossa korkea riski

Euroopassa TBE-viruksen riskialueeseen kuuluvat Itävalta, Sveitsi, Etelä-Saksa, Tukholman saaristo ja Tšekki.

Euroopan mittakaavan mukaan Viron alueella on kokonaisuutena erittäin korkea puutiaisaivotulehduksen riski. Vuosittain sairastuneita on noin 200.

Ennaltaehkäisevä rokotushoito tulisi aloittaa mahdollisimman pian, jos oleskelee TBE-riskialueilla.

Rokotetta suositellaan yleensä seitsemän vuotta täyttäneille, mutta rokote voidaan antaa nuoremmillekin lapsille yhdestä ikävuodesta eteenpäin. Rokote siedetään yleensä hyvin.

Lisätietoja

 

Lue myös nämä

X