Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Uutiset

Pro Puuvene -palkinto MYS:lle

09.06.2015

KirjoittajaAri Inkinen

KuvaajaSuomenlahden puuveneilijät

Suomenlahden Puuveneilijät ry on myöntänyt tämänvuotisen Pro Puuvene -palkinnon Mahogany Yachting Society MYS ry:lle puuvenekulttuurin edistämisestä . Raadin perustelun mukaan MYS on määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti edistänyt klassisten mahonkiveneitten säilymistä ja uusien veneiden rakentamista, sekä auttanut puuveneiden omistajia harrastuksessaan.

 

Suuri veneyleisö tuntee vuonna 1992 perustetun MYS:n parhaiten Helsingin venenäyttelyn puuveneosastolta. MYS:n osastolla kävijät ovat saaneet perehtyä kunnianhimoisesti koottuihin teemanäyttelyihin, kuten M&A Seppälän veistämön tai Raymond Huntin tuotantoon.

 

MYS:n ansioksi on luettava myös Klassikkorekisteri sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaille veneille tarkoitettu K-merkintä.  MYS vastaa rekisterin ylläpidosta yhteistyössä Museoviraston ja Forum Marinumin kanssa.

 

MYS on ylläpitänyt Espoon Soukan edustalla sijaitsevaa Svartholmenin telakkaa, aluksi vuokralaisena ja myöhemmin omistajana. Telakka on ollut koko ajan asuttu ja aktiivisesti toiminnassa. Moni klassinen vene on saanut Svartholmeilla uuden elämän.

 

MYS:n jäsenkunnan venekalusto on monipuolinen. Se koostuu Petterssonin salonkiveneistä alkaen 1910-luvulta, amerikkalaisista tuulilasiveneistä, suomalaisista retki- ja matkaveneistä, tuulilasiveneistä ja nopeista päiväretkiveneistä, Italialaisista ja sveitsiläisistä nopeista tuulilasiveneistä sekä nyttemmin myös mahonkisista purjeveneistä.

 

Sääntöjen mukaan Pro Puuvene -palkinto voidaan myöntää henkilölle tai yhteisölle, joka on teoillaan tai toiminnallaan merkittävästi vaikuttanut puuveneen arvostuksen kohenemiseen Suomessa, tai joka on edesauttanut suomalaisen puuvenekannan säilymistä, elpymistä ja kasvamista. Palkinto luovutetaan MeriViapori-tapahtumassa lauantaina, 13.6.2015 klo 18 Suomenlinnan Valimo-ravintolan kokoustilassa.

 

Kiertopalkinto on puolimalli legendaarisesta Inga-Lill XXXXIV -nimisestä 5.5-luokan kilpapurresta, jonka Gösta Kyntzell suunnitteli itselleen. Kiertopalkinnon on lahjoittanut Kyntzellin lapsenlapsi Robert Paulig.

X