Tilaa
Uutiset

Poliisi tutkimaan hylynryöstöjä

08.11.2011

KirjoittajaKiti Westerback

Sandvikenin anastettu laivakello hylyn kannella 2009. Kuva: Jouni Polkko

Museovirasto on päättänyt pyytää poliisia tutkimaan muinaismuistolain rauhoittamiin hylkykohteisiin kohdistuneet luvattomat kajoamiset.

Ne ovat ilmeisesti tapahtuneet kesän 2011 aikana. Hylyistä on viety esineitä ja myös hylkyjen rakenteita on vahingoitettu.

Museovirasto sai tiedot kajoamisista aktiivisilta harrastajasukeltajilta, jotka harrastavat vastuullista hylkysukellusta ja haluavat hylkyjen säilyvän myös tuleville sukeltajasukupolville.

Kirkkonummella on kajottu höyrylaiva Sandvikenin hylkyyn. Sandviken oli rautarunkoinen noin 35 metriä pitkä Englannissa rakennettu ja Ruotsiin rekisteröity alus, joka upposi 1876. Hylystä on viety aluksen laivakello.

Kirkkonummella on luvatta kajottu myös ns. Järvöön hylkyyn, jota sukeltajapiireissä kutsutaan Edmundiksi. Kyseessä on noin 27 metriä pitkä kaksimastoisen purjelaivan hylky, joka on todennäköisesti 1800-luvun kauppalaiva.

Hylyn perähyttiä kattaneet laudat on siirretty sivuun ja perähytti on tyhjennetty esineistä (pulloja, ruukkuja). Hylyn oikealle puolelle kaatuneiden mastojen ja takilanosien joukosta on viety näkyvissä olleita plokeja. Ruori on siirtynyt pois paikoiltaan ja kansipalkit ovat romahtaneet ruumaan ilmeisesti huolimattoman ankkuroinnin seurauksena.

Porvoossa avomerellä on 1700-luvun sotalaivan hylky, joka on noin 36 metriä pitkä ja jonka kannella on noin 30 tykkiä laveteillaan.

Kesän aikana hylystä on viety merenpohjassa hylyn perän takana hylyn osien joukossa olleet posliiniastiat ja pullot.

Muinaismuistolaki suojaa vedenalaisia muinaisjäännöksiä samalla tavalla kuin maalla olevia muinaisjäännöksiä.

Veden alla olevat ihmisen muinoin tekemät rakennelmat, esimerkiksi väyläesteet sekä siltojen ja laitureiden jäänteet ovat automaattisesti rauhoitettuja eikä niihin saa puuttua ilman lupaa.

Vanhat laivahylyt on rauhoitettu iän perusteella. Sellainen hylky tai hylyn osa, jonka uppoamisesta voidaan olettaa olevan vähintään sata vuotta, rinnastetaan kiinteään muinaisjäännökseen.

Kun kiinteä muinaisjäännös tai siitä peräisin oleva esine löytyy, on asiasta ilmoitettava viipymättä Museovirastolle.

Virkistyssukellukset vanhoille muinaismuistolain rauhoittamille kohteille ovat sallittuja, mutta hylkyjä ei saa vahingoittaa huolimattomalla ankkuroinnilla eikä muulla tavalla.

Hylkyihin ei saa koskea eikä löytökokonaisuutta muuttaa. Rakenneosia tai esineitä ei saa siirtää eikä nostaa. Ilman konservointia vedestä nostetut esineet eivät edes säily pitkään

Lähde: Museovirasto
Kuva: Jouni Polkko

 

Lue myös nämä

X