Tilaa
Uutiset

Pohjoismaiset purjehdusliitot kokoontuvat Islannissa

19.10.2012

KirjoittajaKiti Westerback

onEdition 2012

Nordic Sailing Federation (NSF) pitää 19.-21.10. sääntömääräisen yleiskokouksensa Islannissa.

Pohjoismaisten purjehdusliittojen yhteenliittymä valmistelee kantojaan kansainvälisen purjehdusliiton ISAF:n kokouksessa Irlannissa 1.-11.11. käsiteltäviin asioihin.

NSF:n viikonlopun kokoukseen osallistuvat Suomesta Kurt Lönnqvist ja SPV:n toimitusjohtaja Jussi Ojutkangas.

NSF:n jäseniä ovat Tanska, Ruotsi, Norja, Islanti, Suomi sekä Viro ja se on ISAF:ssa Ryhmä G – pohjoinen Eurooppa. Ryhmä G:llä on ISAF:n valtuustossa kaksi paikkaa, joita kaudella 2009-12 edustavat norjalainen Stig Hvide Smith ja suomalainen Kurt Lönnqvist. 

RS:X vai Kite?

ISAF:in marraskuun kokouksessa on uudestaan esillä viime toukokuussa tehty päätös pudottaa RS:X-purjelautaluokka pois olympialajeista ja vaihtaa tilalle Kite eli leijalautailu. Päätös herätti toukokuisen kokouksen jälkeen suurta vastarintaa ja se on marraskuussa kokouksessa uudestaan käsiteltävänä useiden erilaisten aloitteiden muodossa.

Lopullisen kannan luokkavalinnoista NSF määrittelee vasta marraskuussa päivää ennen varsinaista päätöstä, kun kansainväliset asiantuntijaelimet ovat ottaneet asiaan kannan. Perinteisesti NSF on myötäillyt asiantuntijakomiteoiden mielipidettä.

Suomi RS:X:n kannalla

Suomi lähtee NSF:n kokoukseen puoltamaan RS:X-luokan säilyttämistä olympialajina. Suomen Purjehduksen ja Veneilyn hallitus linjasi puoltavan kannan lokakuun alussa valmennus- ja huippukilpapurjehdustoimikunnan esityksestä.

Purjelautailija Tuuli Petäjä-Sirén voitti Lontoon kesäolympialaisissa RS:X-luokassa hopeaa. Hän odottaa päätöstä nykyisen luokkansa olympiastatuksen säilymisestä luonnollisesti suurella mielenkiinnolla.

– Odotan kuitenkin marraskuun lopullisen ISAF:n valtuuston päätöksen ennen kuin julkistan omat jatkosuunnitelmani, Petäjä-Sirén kertoo.

Suomen Purjehdukseen ja Veneilyyn kuuluvassa purjelautailijoiden kattojärjestössä Suomen Purjelautaliitossa on noin viisisataa aktiivijäsentä, joista suurin osa on purjelautailijoita, vähemmistö leijalautailijoita.

Suomen harrastajamäärää on vaikea arvioida, mutta mm. alan yritysten myyntien, eri foorumeiden sekä vesillä näkyvien harrastajien määrän perusteella maassamme arvioidaan olevan n. tuhat leijalautailijaa, joista noin 350 on aktiiviharrastajia. Purjelautailijoita arvioidaan olevan 3 000, joista 600 on aktiiviharrastajia.

Lähde: Suomen Purjehdus ja Veneily ry
Kuva: onEdition 2012

Lue myös nämä

X