Tilaa
Jutut

Pippurinen pikkusisko Club Swan 36

Nautorin kolmas Club Swan on edeltäjiään pienempi, mutta vielä lähempänä puhdasta kilpapurtta ja vielä dramaattisemmin moderni.

25.08.2018

KirjoittajaPasi Nuutinen

KuvaajaValmistaja

Kyllähän kaikki odottivat Nautorilta 50-juhlavuoden kunniaksi uutta mallia, mutta kun se esiteltiin toissa syksynä, vene löi silti ällikällä. Niin rajusti tähtisuunnittelija ”Crazy K” Juan Kouyoumdjian oli tulkinnut Swanin urheilullista perimää Club Swan 50:ssä.

Hämmästystä seurasi menestys: yli 20 venettä on jo tilattu ja yksityyppisarjat pyörivät täyttä häkää. Siispä lisää bensaa liekkeihin, päätteli Nautor. Uusi Club Swan 36 esiteltiin piirroksina kesäkuussa, proto seilaa jo tulevana syksynä ja valmiita tuotantoon ollaan ensi keväänä.

Club Swan 36 sopii sekä kokonsa että helpommaksi suunnitellun käsiteltävyytensä takia pienemmällä miehistölle kuin isosiskonsa. Kuusi henkeä riittää, eikä mukaan tarvita yhtään ammattilaista. Kisoissa heitä ei edes saa olla kuin korkeintaan puolet miehistöstä.

Sisällä ei ole tällä kertaa luksusta, vain vaatimattomat punkat lepovahtia varten. Vene on oman luokkansa lisäksi optimoitu ORC-sääntöön, joten avomeriratoja tullaan ajamaan.

Avotila on puhdas kaikesta, mikä haittaisi trimmaajien liikkumista seitsemän vinssin välillä. Todella vahvasti kallistettua mastoa tukee yksi saalinkipari ja sen tyvestä perään tulevat harukset. Pitkä vapaa huippu antaa liian tuulen karata fathead-isopurjeesta.

Erikoisuus on yhdestä kaaresta koostuva, veneen läpi kotelossa liikkuva foili. Kun se luovilla lasketaan koko pituudeltaan suojanpuolelle, noste kasvaa niin, että veneen sorto muuttuu negatiiviseksi: kulkusuunta nousee keulasuuntaa ylemmäs tuuleen.

Avotuulilla foilia voi käyttää eri tavoin. Vain vähän laskettuna se sallii nopeat jiipit hyvin alas ajettaessa, enemmän leikatessa sen noste vakauttaa kulkua ja keventää märkäpintaa.

Nautor puhuu Club Swan 36:sta ”entry-veneenä”. Tämä pitää tulkita sisäänkäynniksi Swan-kisojen maailmaan, ei niinkään purjehdukseen yleensä. Pikkuinen voi olla sisartaan helpommin käsiteltävä, mutta tulisesti maustettuja ovat molemmat.

 

Lue myös nämä

X