Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Testit

Pioner 17 Flexi – Näppärä norjalainen polyeteenivene mökkiläiselle

Pioner 17 Flexi on näppärä mutta melko karu mökkivene. Runkomateriaali sallii myös pienet pohjakosketukset.

24.02.2019

KirjoittajaTomi Peurakoski

KuvaajaArto Wiikari/Otavamedia

Pioner on suomalaisille tuttu lähinnä pienestä punaisesta jollastaan, joita löytyy vielä paljon kesämökkien rannoilta. Niitä tuotiin Suomeen paljon 1980-luvulla, mutta pian sen jälkeen maahantuonti tyrehtyi lähes kokonaan. Vasta parin viime vuoden aikana Pioneriä on aktiivisesti jälleen alettu myydä Suomessa.

Kotimaassaan Norjassa sekä Ruotsissa Pionerit ovat hyvinkin tunnettuja. Niitä onkin valmistettu vuodesta 1959 alkaen yhteensä 350 000 kappaletta. Viime kaudella Pioner-veneitä tuotiin Suomeen 101 kappaletta ja edellisenä kautena 67.

Pienestä jollasta on kasvanut nyt yli viisimetrinen, näppärä ja kestävä mökki- ja yhteysvene.

Polyeteenirunko

Pioner 17 Flexi, kuten muutkin Pionerit, on valmistettu polyeteenistä. Kyseessä on sama muovimateriaali, josta tehdään saaveja, ämpäreitä tai vaikkapa putkiponttonilaitureiden kellukkeita. Kun polyeteenirungon näkee ensimmäistä kertaa, voi se herättää hieman epäilyksiä muovisuutensa takia. Alumiiniin verrattuna veneen muotokieli on pehmeämpi, täyteläisempi ja kulmat pyöreämpiä. Mutta kun kyytiin pääsee, katoavat ennakkoluulot.

Polyeteeni on siitä hyvä muovi, että se kestää jäätymistä ja rajuakin kulutusta.

Runko on valmistettu rotaatiovaluna, eli muotissa, jota pyöritetään valmistuksen aikana. Rotaatiovalun ansiosta veneessä ei ole lainkaan saumoja.

Kaiken kaikkiaan Pioner 17 Flexi on kuin tehty mökkiveneeksi. Se voidaan vetää rantaan tarvittaessa, eikä pohjaa tarvitse sen kummemmin varoa. Naarmuuntuminen ei aiheuta vaurioalueen leviämisen uhkaa, toisin kuin lujitemuoviveneissä voi käydä. Perhe mahtuu hyvin istumaan ja tavaroille löytyy sopivasti tilaa.

Lue koko esittely Vene-lehdestä 2/2019.

X