Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Pilaako lämmin talvi tulevan kesän sään?

Usealla meistä tuntuu olevan sellainen mielikuva, että lämmintä talvea seuraa aina kylmä kesä. Onko väitteessä perää?

18.02.2020

KirjoittajaMarkus Mäntykannas

Tammikuu oli Oulun eteläpuoleisessa Suomessa ennätyslämmin eli mittaushistoriamme aikana näin korkeaa tammikuun keskilämpötila ei ole kertakaan mitattu. Usealla meistä tuntuu olevan sellainen mielikuva, että lämmintä talvea seuraa aina kylmä kesä. Onko väitteessä perää?

Vuosien ja vuodenaikojen välinen vaihtelu suurta

Meillä pohjoisilla leveysasteilla eri vuodenaikojen tai vuosien välillä ei ole havaittu korrelaatiota keskenään. Tämä siis tarkoittaa, että lämmintä talvea voi yhtä hyvin seurata myös lämmin kesä – tai päinvastoin. On totta, että joskus suursäätila jämähtää Euroopan yllä viikko- tai jopa kuukausikausiksi samanlaiseksi – kuten tänä talvena on käynyt. Tällöin samantyyppinen sää jatkuu hyvin pitkään, mutta koska elämme kaoottisen ilmakehän alla, säätyyppi tulee vaihtumaan ennemmin tai myöhemmin. Suomessa vuosien ja vuodenaikojen välinen vaihtelu on ja tulee aina olemaan suurta. Sitä vastoin subtropiikissa ja päiväntasaajalla sää käyttäytyy tiettyjen vuodenaikojen mukaan: on kuiva kausi ja sadekausi.

Joskus lämpimät ja kylmät vuodet tulevat ryppäinä

Toisinaan tavanomaista lämpimämmät tai kylmemmät vuodet tuntuvat tulevan ryppäinä. Esimerkiksi Helsingissä ja Sodankylässä koettiin vuosina 2004-2009 peräti kuusi tavanomaista lämpimämpää vuotta putkeen. Sitä vastoin vuosina 1985-1987 koettiin kolme erittäin kylmää vuotta peräkkäin. Auringon aktiivisuus, suursäätila ja polaaripyörre määrittelevät meidän leveysasteiden säätyypin.

Onko kesä 2020 kylmä?

Suuressa osassa maata on nyt ollut kaksi peräkkäistä kesää, jotka ovat olleet pitkän ajan keskiarvoja lämpimämpiä. Helsingissä kesä 2018 oli peräti ennätyksellisen lämmin. Pisimmillään tavanomaista lämpimämmät kesät ovat tulleet kolmen vuoden putkissa. 1960- ja 1970-luvuilla meillä on ollut suoranaisia kylmien kesien putkia: esimerkiksi Tampereella kesät 1961-1965 ja 1974-1979 muodostivat viiden kylmien kesien sarjoja. Tällaisia ei olla pitkään aikaan enää koettu.

Kesästä 2020 on vielä tässä vaiheessa mahdoton sanoa mitään. Vaikka kulunut talvi onkin ollut erittäin lämmin, tulevan kesän sää voi olla mitä tahansa. Tilastollisesti heinäkuu on vuoden lämpimin ja helteisin kuukausi.

Lue myös nämä

X