Tilaa
Testit

Pikatesti: Veneilijän ensiapulaukku

On viisasta varata veneilyä varten erikseen suunniteltu kokoelma ensiaputarvikkeita yhteen pakkaukseen. SPR:n pakkaus on oikean suuntainen idea.

23.01.2017

KirjoittajaPasi Nuutinen

KuvaajaMarkus Pentikäinen/Otavamedia

Vesillä ja saarissa sattuu toisenlaisia vahinkoja kuin maissa. Siksi on mukava huomata, että alan auktoriteetti, Suomen Punainen Risti on tehnyt erityisesti veneilijöille tarkoitetun ensiapupakkauksen.

”Asiantuntijaryhmä on kehittänyt tämän ensiapulaukun vastaamaan veneilijöiden erityistarpeisiin”, kertoo SPR nettisivuillaan. Uuvuksiin asti ryhmä ei itseään ole pohtinut, niin vähän paketti poikkeaa SPR:n yleislaukusta.

Lisänä ovat punkkipihdit, pinsetit, kylmähaude, joustoside, sideharsotaitoksia ja laastareita. Poissa on muun muassa suojasiteitä ja -käsineitä, haavasiteitä ja -pyyhkeitä, ensiside ja oleellisimpana hätäensiapuohje.

Silti veneilijän pakkaus on melkein kolmanneksen kalliimpi kuin yleispakkaus. Hintaeroa ei selitä sisältö eikä edes tukeva, vedenpitävästi suljettava pakkauskassi.

Punkinpoisto on toki oleellinen asia veneilijöille, mutta vielä tärkeämpää se on nykyisin kaikille muille luonnossa liikkujille. Se, missä SPR on mennyt harhaan pakkauksen sisältöä valitessaan, on laastareiden ja sidostarpeiden vähäisyys.

Tein aikoinaan artikkelia veneilijöille yleisimmin sattuvista tapaturmista. Haastattelukierros saaristo- ja järviseutujen terveysasemille kertoi varsin yhtenäistä tietoa: ykkösenä ovat rantakivikoissa kompastumisesta seuranneet haavat, ruhjeet ja nyrjähdykset. Kaukana takana tulevat loukkaantumiset vesileikeissä sekä veneilyhavereista usein vakavimmat, palovammat nuotiolla tai spriikeittimen ääressä.

Tuolla perusteella rohkenen pyytää SPR:n asiantuntijoilta veneilypakkaukseen roimasti lisää puhdistustarvikkeita, rasvasiteitä ja laastareita välittömästi seuraavaan päivitykseen. Etenkin pakkauksen hinta huomioiden.

Miksi muuten ensiapupakkauksiin – veneilijöiden tai muiden – ei sisälly kipulääkkeitä?

SPR:n pakkauksen reilun kokoinen pussi antaa mahdollisuuden muullekin lisävarustelulle. Ei ole huono idea pitää hyttys- ja aurinkovoiteita, päänsärkypillereitä ynnä muuta perheveneen ”päivittäislääkitystä” juuri ensiapulaukussa. Silloin se pysyy varmasti yhdessä paikassa, josta kaikki sen oikean hädän tullen nopeasti löytävät.

Samalla laukun sisältö tulee tutuksi ja vanhenevat tarvikkeet vaihdettua ajoissa uusiin.

Ehkä kannattaa myös pohtia, mitä tarvikkeista oikeasti osaisi itse käyttää vakavamman haverin sattuessa. Harkitsemisen arvoista olisi myös, ennättäisikö talven aikana käydä ensiapukurssin.

Ensiapukurssien kalenterit paikkakunnittain ja ilmoittautumisohjeet löytyvät SPR:n nettisivulta ja puhelimitse numerosta 020 701 2376.

Lue myös nämä

X