Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Huolto

Pikatesti: Seaboost Powerbrush -pohjanpuhdistaja

Säännöllinen pohjanpuhdistus limasta, eliöistä ja merirokosta onnistuu kevyesti laiturista tai veneestä käsin kaksiosaisella harjalla. Pikatesti on uusinta vuodelta 2015 ja julkaistaan, koska venepohjien puhdistus on tähän aikaan kaudesta monella suunnitelmissa.

30.07.2020

KirjoittajaTeksti ja kuvat Marko Lysmä

Suomalaisen yrittäjän kehittämä Powerbrush on monikäyttöinen työkalu, jolla voidaan puhdistaa veneen pohja liasta, limasta ja veneilijöitä sitkeästi piinaavasta näkistä. Harjalla voi puhdistaa 2,5 metriä leveiden veneiden pohjat, ja se sopii hyvin myös purje- ja uppoamarunkoisiin paatteihin. Tuotteeseen on saatavilla myös köliharja purjeveneiden kölien pesuun.

Veneitä työkseen nostavat kertovat, että valtaosa paateista nousee talviteloille pohja huoltamattomana eli pohjan puhtauden merkitystä ei ymmärretä. Ajo-ominaisuudet kärsivät ja polttoainetalous heikkenee, kun pohja pursuaa erilaista kitka-ainesta.

Pikatestiä varten satamassa odottaa alumiinipohjainen Buster L, jonka pohjan voidaan sanoa olevan kauttaaltaan törkeän huoltamattomassa kunnossa. Se kasvaa runsasta pohjapartaa ja merirokko on asettunut pitävästi pohjaan asumaan.

Puhdistusta varten täytetään harjan varressa oleva muovikanisteri. Se luo vedessä nosteen, joka painaa raappaa tai harjaa veneen pohjaa vasten. Työ aloitetaan säätämällä noste sopivaksi täyttämällä säiliöön sopivasti vettä. Voimaa ei tarvita, mutta tekniikka hioutuu hiljalleen ja vaihtelee pohjakohtaisesti.

Puhdistaminen voi tapahtua laiturilta tai veneestä käsin edeten veneen perästä järjestelmällisesti kohti keulaa. Raapan avulla lähdetään irrottamaan sitkeä näkki. Aluksi pitkävartinen Powerbrush oikkuilee kokemattomissa käsissä, mutta rytmiin pääsee nopeasti. Veden pinnasta näkee heti, kuinka paljon merirokkoa lähtee irti jo pieneltä alueelta.

Syväehdotukset (1)

Kapea, karkea harjaosa vaihtuu käden käänteessä raapan tilalle. Nyt tuuhea pohjaparta saa kyytiä. Lisävarusteena voi ostaa myös leveän ja vielä pehmeämmän harjan. Se ei kuitenkaan pure pinttyneeseen partaan niin hyvin kuin peruspakettiin kuuluvat osat.

Kevytkäyttöinen leveä harja mahdollistaa kuitenkin myös suurempien veneiden pohjan sujuvan harjauksen, mikäli pohjasta pidetään säännöllisesti huolta.
Kun kesällä merirokon toukat kiinnittyvät alustaansa heinä-elokuun vaihteessa, toukkien poistaminen harjaamalla onnistuisi tuoreeltaan helposti parin viikon ajan. Sen sijaan pohjaan kiinnittynyt aikuinen merirokko vaatii aina esikäsittelyn raapalla.

Kokonaisuudessaan umpilikaisen alumiinipohjan puhdistukseen menee aikaa 30–45 minuuttia, mutta käytännössä huolletun pohjan hoito sujuisi puolet joutuisammin.
Noin neljä pesukertaa kesässä riittää pitämään pohjan puhtaana. Perussääntönä voi pitää, että aina kun vesilinjassa alkaa esiintyä likaa, niin pohja puhdistetaan.

Lopuksi lyhytpiikkisellä kulmaharjalla siistitään veneen peräpeili, vesilinja sekä moottorin alaosat.

Pikatestin vene nostetaan ylös kesken työn, jotta eri harjausvaiheiden jälki nähdään tarkasti. Tulos ei jätä sijaa jossitteluille. Raappaus- ja harjausalueelta on irronnut lähes kaikki lima, lika ja näkki muutamia hankalia kulmakohteita lukuun ottamatta.

Veneilijän ajankäytön ja ympäristön näkökulmasta harjoilla ja raapalla putsaamisessa on hyvät puolensa.Mekaaniseen puhdistukseen kuluu vähemmän aikaa kuin myrkkyjen maalamiseen. Powerbrush riittää veneen pohjan puhtaana pitämiseen ilman myrkky- ja silikonimaaleja tai muita eliönestomenetelmiä.

Ennen seuraavaa venehuoltoa kannattaa pohtia ratkaisuja pohjan puhtaana pitämiseksi ja tutustua myrkyttömiin vaihtoehtoihin, joita on markkinoilla muitakin.

Tiedustelut Seaboost

X