Tilaa
Testit

Pikatesti: Salkuksi koottava aurinkopaneeli Solarmare

Taitettava aurinkopaneeli antaa toivottua lisävirtaa, kun maasähköä ei ole saatavissa.

12.04.2017

Kirjoittajaja kuvat Arja Kangasniemi

Koko päivän kestävä, sopivasta suunnasta puhaltava tuuli on purjehtijan unelma. Mutta jos yöpaikoissa ei ole saatavilla maasähköä, täytyy moottoria pitää ajoittain päällä, että virta akuissa riittää. Ellei sitten ota avuksi aurinkopaneelia, aggregaattia, tuuligeneraattoria tai polttokennoa.

Testasimme Solarmaren 100 watin taitettavan, yksikiteisistä aurinkokennoista muodostuvan aurinkopaneelin, joka on suunniteltu lataamaan 12 voltin akkuja. Solarmare on ruotsalaisen Erlandsons Brygga -venetarvikeliikkeen tuotemerkki, ja taitettavaa paneelia saa myös 50-wattisena.

Valitsimme Solarmaren paneelin, koska se on pienen kokonsa takia helppo kuljettaa mukana ja säilyttää rajallisissa venetiloissa: paneeli painaa 4,8 kiloa, sen koko on taitettuna 38 x 34 x 8 ja avattuna 66 x 150 senttimetriä. Kokoon taitellun paneelin kantamista helpottaa kantokahva.

Lisäksi Solarmaren aurinkopaneelin laadukkaat materiaalit miellyttävät. Taustakangas on vahva, kaksimetrinen johdin on paksu ja liittimet jämäkät. Mukana tulevat myös erillinen, kolme metriä pitkä jatkojohdin sekä metrin pituinen, akkuun kytkettävä johdin, jotka voi pakata salkun taskuun.

Valmistaja suosittelee, että aurinkopaneelin kanssa käytetään lataussäädintä ylilatauksen estämiseksi. Solarmaren paneeliin saa erityyppisiä, valmistajan omia lataussäätimiä. Helpoin ja halvin ratkaisu on käyttää Solarmaren PWM-tyyppistä plug in -säädintä, joka sopii aurinkopaneelin liittimiin suoraan, jolloin paneelia voi käyttää missä tahansa.

Valitsimme kuitenkin testikäyttöön suomalaisen Mastervoltin MPPT-tyyppisen Solar ChargeMaster -lataussäätimen hyvän tehon ja monipuolisten säätöjen takia. Hyvään säätimeen kannattaa investoida, koska hakkurityyppinen MPPT-säädin antaa noin 30 prosenttia enemmän latausvirtaa kuin perinteinen PWM-säädin.

Taitettavaa aurinkopaneelia on helppo käyttää, avata, purkaa ja ripustaa. Siinä on riittävästi eli 12 sidontapistettä, joten paneelin saa kiinnitettyä tukevasti eri paikkoihin. Aurinkopaneelin johdot voi vetää veneeseen esimerkiksi ikkunan, luukun tai olemassa olevien läpivientien kautta. Me kuljetimme johdot paneelin käytön ajaksi avattavan ikkunan kautta. Lataussäätimen asensimme pysyvästi paneelien taakse.

Testasimme paneelia kaiteeseen ja puomiin ripustettuna sekä kannelle ja sprayhoodin päälle asetettuna.

Kokeilimme Solarmaren paneelia eri aikoina päivästä ja eri asennoissa. Paneelin asento aurinkoon nähden vaikutti herkästi virrantuottoon. Virtaa tuli huomattavasti vähemmän, kun tuuli oli taittanut osan paneelista tai paneeli oli osittain varjossa.

Valmistaja lupaa aurinkopaneelille 5,71 ampeerin latausvirran, minkä mekin mittasimme koekäytössä veneen kannella. Tämä kattaa jääkaapin kulutuksen, kun aurinko paistaa koko ajan. Kenno ei yksin riitä kattamaan veneemme sähkönkulutusta.

Huono puoli Solarmaressa on, että sitä voi käyttää vain kuivissa olosuhteissa.

Solarmare-aurinkopaneeli 100 W

HINTA 350 €

TIEDUSTELUT Erlandsonsbrygga

 

Lue myös nämä

X