Tilaa
Oppaat

Pikatesti: Ocean-keulalepuutin – Tukeva keulasuoja

Paksu lepuutin suojaa veneen keulaa naarmuilta ja kolhuilta rantautuessa ja keula-ankkuria laskettaessa.

07.08.2017

KirjoittajaArja Kangasniemi

KuvaajaAnton Reenpää/Otavamedia ja Arja Kangasniemi

Ocean Solid Fender PVM1 -keulalepuutin on hyväksi havaittu ja toimiva suoja etenkin pystykeulaisessa veneessä, mutta se sopii mainiosti myös vinokeulaisiin veneisiin.

Lepuutin suojaa venettä monissa tilanteissa. Rantautuessa ja laiturista lähtiessä keulan voi ajaa laituriin kiinni, sillä fenderi kestää hyvin voimakkaankin puskemisen. Se on umpinainen ja valmistettu joustavasta ja kestävästä polyuretaanista, eikä painu kokonaan kasaan kovassakaan kuormituksessa.

Keulalepuutin on yksinpurjehtijan ja pienen miehistön toivevaruste. Yksin rantautuessa keulan etäisyys laiturista on vaikea arvioida, jolloin lepuutin suojaa keulaa, jos kukaan ei ole ottamassa venettä vastaan.

Pienellä miehistölläkään silmiä ja käsiä ei aina riitä kaikkiin manöövereihin. Meidän pystykeulaisessa veneessämme keulafenderi helpottaa rantautumista esimerkiksi silloin, kun ajan kipparin kanssa kotisatamaan, jossa veneen toisella puolella on kävelyaisa.

Kun sivutuuli painaa venettä poispäin kävelyaisasta, kippari ajaa keulan kiinni laituriin ja kääntää veneen kyljen aisaa vasten moottorin ja peräsimen avulla. Näin kävelyaisalle astuminen, köysien kiinnitys ja kiristäminen on helppoa eikä vaadi voimaa. Ja sama päinvastoin, kun vene irrotetaan laiturista.

 

Joissain oloissa fenderistä on apua luonnonrannoissa, joissa tosin kaipaisimme, että fenderi taittuisi myös keulan alle suojaamaan mahdollisilta pohjakosketuksilta. Lisäksi lepuutin suojaa venettä keula-ankkuria käytettäessä. Tähän tarkoitukseen ja uimatason suojaksi, kun rantaudutaan perä edellä, se on alun perin suunniteltukin.

Keulalepuutin pysyy hyvin paikallaan, kun kiinnitysköysien veto suuntautuu mahdollisimman taakse. Viistokeulaisessa veneessä kiinnitysköydet saa parempaan kulmaan ja keulafenderi istuu tiukemmin kuin pystykeulaisessa veneessä, jossa lepuutin osittain roikkuu köysien varassa. Köydet voi kiinnittää keulakaiteisiin tai varvaslistoihin solmuilla tai pikalukoilla. Keulalepuutin on suunniteltu niin, että sitä voi pitää paikallaan myös ajon aikana, mutta itse otamme sen pois seilatessa.

Pari varoituksen sanaakin on paikallaan. Keulafenderi vaikuttaa lujatekoiselta, mutta askelmaksi sitä ei ole tarkoitettu. Jos veneessä on ankannokka, sen alatuki voi rajoittaa keulalepuuttimen käyttöä. Kun kapeakeulainen vene ajetaan vasten matalaa laituria ja lepuutin on hyvin alhaalla, kannattaa tarkistaa, että se pysyy paikallaan. Omassa veneessämme lepuutin ei ole koskaan kääntynyt kokonaan pois keulan edestä.

Testaamamme lepuutin on 60 senttimetriä pitkä, mutta saatavissa on myös 104-senttinen malli. Väreinä on valkoinen ja laivastonsininen.

Vastaavia tuotteita löytyy useilta valmistajilta.

Tiedustelut: Marnela

Lue myös nämä

X