Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Pikatesti: Thuraya x5 touch -satelliitti- ja gsm-älypuhelin – Yhteys ulapalta

Thuraya X5 Touch on maailman ensimmäinen Android-käyttöjärjestelmän yhdistetty satelliitti- ja gsm-puhelin, joka kestää vettä ja vaativia olosuhteita.

24.03.2021

Kirjoittajamarko lysmä

Kuvaajaanton reenpää, marko lysmä

Thuraya X5 Touch on vankan oloinen ja sopivan kokoinen satelliittipuhelin, joka sopii tyköistuvasti kämmeneen. Työpuhelimen tapaisesta melko painavasta laitteesta ei kuitenkaan ole kysymys. Thuraya vastaa ohuen älypuhelimen kokoluokkaa, vaikka paksuutta sillä on tuplasti enemmän. Painoa on kohtuullisesti 262 grammaa.

Veneilijän kannalta voi hankalissa olosuhteissa olla elintärkeää, että puhelimessa on pitkäkestoinen akku, tarkka hd-tasoinen ja 5,2-tuumainen kapasitiivinen hanskojen käytön mahdollistava kosketusnäyttö sekä kestävä Gorilla-lasi.

Satelliittipuhelin tulee tarpeelliseksi veneilijöille ja luonnossa syrjäisillä alueilla liikkuville, kun gsm-kuuluvuus on heikkoa tai sitä ei ole lainkaan. Puhelimessa on GPS- ja Glonass -paikannus edistyneille navigointi- ja seurantatoiminnoille. Lisäksi puhelimessa on integroitu SOS-painike hätätilanteita varten.

Puhelinta voi myös käyttää hansikkaan kanssa sekä märkänä. Kokeilussa nämä ominaisuudet toimivat, mutta hanskojen pitää olla kosketusnäyttöhanskoja, joita on vielä varsin rajallisesti saatavissa. IP67-luokitus takaa myös kattavan suojauksen vettä ja pölyä vastaan.

Thurayalla puhuttaessa puhelimen antennin suuntaus etelään ja noin 15 asteen kulma ovat keskeisiä kuuluvuuden optimoimiseksi.

Thurayaa voi käyttää peruspuhelimena, sillä se toimii gsm-verkon alueella tavallisena älypuhelimena Android-alustalla. Puhelimeen voidaan ladata ja käyttää järjestelmän sovelluksia ensimmäisenä satelliittipuhelimena maailmassa.

Puhelimessa on kaksi sim-korttipaikkaa mahdollistamalla käytön sekä satelliitti- että gsm-tiloissa samanaikaisesti. Satelliitti- tai gsm-puhelu soitetaan kuvallisen selkeän valinnan kautta. Soittaessa ei synny riskiä, että puhelu tulisi vahingossa valittua kalliimmalta satelliittipuolelta.

Satelliittipuolen sim-korttina käytetään joko Thurayan omaa prepaidia tai Elisan liittymää. Muut teleoperaattorit eivät toistaiseksi tarjoa mahdollisuutta Thurayan käyttöön.

Satelliittipuheluita varten ostetaan puheaikaa yksikköjen mukaan. Esimerkiksi 50 yksikköä maksaa 85 euroa. Normiverkkoon soittaminen Thurayalla on maksimissaan noin puolitoista euroa minuutissa. Saldoa voi tiedustella aina halutessaan tekstiviestillä. Puhelimen vuokraamista voi kysyä maahantuojalta.

Thuraya toimii satelliittiverkossa Euroopassa, Pohjois-Afrikassa, Aasiassa ja Australiassa sekä GSM-verkoissa ympäri maailman.

Ensimmäisessä testiosuudessa Thurayaa kokeiltiin satelliitin reuna-alueilla Jäämeren rannalla. Tuolta puhelimella saatiin vain hetkittäin lyhyt yhteys satelliittiin ja kuuluvuus oli heikkoa ja yhteys katkesi. Tuolla alueella Thurayan palvelu ei ole kuuluvuuskartan mukaan taattua vaan epävarmaa.

Puhelimen ostoa harkitsevan tulee varmistua, että laite toimii varmasti halutulla alueella. Vaihtoehtoina ovat yleisesti käytetty Iridium, joka toimii myös haastavammissa yhteysolosuhteissa, kun taas Inmarsatin kuuluvuus ei myöskään ole täysin kattava.

Toisessa testiosuudessa puhelinta kokeiltiin avomerellä gsm-verkkoyhteyksien ulottumattomissa Suomenlahdella niin aurinkoisena kuin täysin pilvisenä päivänä. Yhteyksien kanssa ei ollut mitään ongelmia ja kuuluvuus oli erinomaisella tasolla.

Satelliittipuhelin on erityisen tarkka antennin suuntauksesta. Suunta soitettaessa tulee olla etelää kohti ja antennin pitää olla melkein vaakatasossa eli noin 15–18 astetta. Suunnassa ei saisi myöskään olla merkittäviä esteitä horisontissa.

Thuraya X5 touch

Hinta 1 590 €, lataus 35 € (20 yksikköä)

Lisätiedot Thuraya ja Marinea

X