Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Pikatesti: Silwy-magneettilasit – Kallistusta kestävät. Video: Näin magneettilasit toimivat

Silwy-lasit pysyivät kiinni alustassa, vaikka laittoi taittopöydän ala-asentoon. Käytössä lasisia juomalaseja enemmän ihastuttivat muoviset lasit.

09.03.2022

Kirjoittajaja kuvat arja kangasniemi

Kukapa ei haluaisi purjeveneeseen laseja, joissa voi huoletta pitää juomaa, vaikka vene kuinka kallistelisi.

Liukuesteet astioiden pohjissa lienevät tuttuja monille purjehtijoille, mutta niille on kehitetty varteenotettava haastaja: magneettipohjainen astia, joka pysyy pystyssä metallinanogeelialustan päällä. Alustan yläpuoli on nahkaa ja sen alapuolen tarrapinnan sanotaan kiinnittyvän kaikenlaisille pinnoille. Magneetti on upotettu astian pohjaan.

Testasimme Silwyn tuotteista muoviset ja lasiset juomalasit. Valmistajalta löytyy erilaisia, samalla periaatteella toimivia astioita ja tarvikkeita, myös kannellisia mukeja.

Pidimme enemmän muovisista, kolmen desilitran laseista, koska lasi- ja posliiniastiat voivat särkyä kallistelevassa veneessä. Rikkoutumisen pelkoa lisäsi se, että Silwy-lasien yläosan materiaali vaikuttaa ohuelta. Jos ei pelkää särkymistä, kristallilasit ovat todella kauniit ja niihin mahtuu nestettä peräti viisi desilitraa.

Kokonaisuutena molemmat Silwy-lasit tuntuivat jykeviltä ja ne pysyivät tukevasti pystyssä esimerkiksi satamassa ruokaillessa ilman alustaakin.

Yllätyimme, miten tiukasti lasi pysyi kiinni alustassa. Juodessa lasi oli kuitenkin kevyt nostaa irti alustasta.

Myös alustojen kanssa laseja oli helppo käyttää. Alustan tarrapuolelta irrotettiin muovisuoja ja painettiin alusta tasaiselle pinnalle. Kun irrotimme alustat pinnasta, laitoimme niihin muovisuojan paikalleen, ettei tarraan tarttunut ylimääräisiä roskia. Alustat voi pestä puhtaalla vedellä. Silwy-astioille suositellaan käsinpesua.

Kokeilimme laseja salongin lakatulla puupöydällä, sitloodan tiikkipöydällä ja sprayhoodin alla sileän lujitemuovin päällä, joskaan alustoja ei saisi pitää suorassa auringonpaisteessa. Kaikissa lasit pysyivät hyvin paikallaan, vaikka vene kallisteli tai kallistimme taittopöytää.

Vaikka magneetti piti lasin tiukasti kiinni alustassa, lasi oli juodessa kevyt nostaa siitä irti. Kun irrotimme alustan pöydästä tai kannen lujitemuovipinnalta, pintaan ei jäänyt tarrasta jälkiä. Silwy-astioita ei saa kuitenkaan säilyttää kiinnitettynä mukana tulevaan metallialustaan, mutta valmistajalta löytyy pysyvästi kiinnitettäviä, säilytykseen tarkoitettuja metallialustoja.

Miinuspuolina Silwyissä oli, että ne olivat ympärysmitaltaan kookkaita pienikätiselle. Tiskatessa metalliset ruokailuvälineet tarttuivat magneettiin. Liian lähellä oleva magneetti voi myös aiheuttaa häiriöitä tai vahinkoja esimerkiksi kompassille, elektronisille laitteille ja sydämentahdistimelle.

Silwy-lasit eivät liukuneet alustalta tai kaatuneet, vaikka vene oli kallellaan.

Jos metallialusta oli pitkään kiinni samassa paikassa, etenkin muovipinnalla, se tarrautui tiukasti pintaan ja irrottaminen oli normaalia hankalampaa. Kun alusta oli jonkin aikaa +10-asteisessa veneessä, se jäykistyi, ja oli vielä vaikeampi irrottaa muovipinnasta.

Ihastuimme Silwyn laseihin, jotka pysyivät liikkuvassa veneessä varmemmin pystyssä kuin liukuesteelliset astiat. Silwyt ovat tosin hintavia, mutta toivottavasti niiden pito kestää käytössä pidempään kuin liukuestepohjaisten astioiden, joista osa on menettänyt pitonsa parissa vuodessa.

Pikatesti on julkaistu Vene-lehdessä 3/2022.

SILWY-MAGNEETTILASIT

 

X