Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Pikatesti: SeaRobo Keel Crab -pohjanpuhdistin – Robotilla pohja puhtaaksi

SeaRobo on uusi yritys, joka tarjoaa pohjan puhdistusta suuriin veneisiin ilman, että niitä tarvitsee nostaa vedestä työn ajaksi.

10.05.2022

Kirjoittajaja kuvat pasi nuutinen

PIENET VENEET puhdistuvat kesken kauden näppärästi harjapesureilla tai trailerilla maihin vetämällä. Isolla veneellä logistiikka nosturin löytämiseksi on hankalampaa etenkin kesken lomareissun. Siksi levää ja likaa usein siedetään kauden loppuun saakka, vaikka sen vaikutus purjehdusvauhtiin tai polttoaineenkulutukseen olisi huomattava.

SeaRobon tiimi on Niinimäen perhe. Nuoret Viivi ja Veeti (keskellä) tekevät työn ja vanhemmat Katja ja Jussi ovat taustavoimana.

SeaRobo on Kaarinassa tukikohtaansa pitävä uusi yritys, joka tarjoaa kätevää ratkaisua. Se tulee tilaajan valitsemaan satamaan ja puhdistaa pohjan parissa tunnissa ilman, että venettä tarvitsee siirtää laiturista mihinkään. Toiminta käynnistyi viime kesänä yhden keikka-auton voimin. Ensi kesäksi puhdistuspartioita on tulossa lisää ja tavoitteena on saada ainakin yksi niistä kulkemaan veneellä. Silloin palvelua tarjotaan myös saariston vierassatamiin, joihin ei autolla ole pääsyä.

Kiinni veneen pohjaan

Työn tekee vedenalainen drone. Se kehitettiin Italiassa alunperin uima-altaiden puhdistukseen, mutta sopivuus veneiden pohjien huoltoon huomattiin saman tien. Syntyi Keel Crab, joka käsittää itse dronen lisäksi koko laitteiston lisäosineen.

Laitteen ydin on pieni, mutta tehokas jettimoottori. Se tuottaa kumisten helmojen eristämälle laitteen keskikohdalle imun, jonka voima pitää dronen kiinni veneen pohjassa.

Keskellä on ohjailukamera ja laidoilla valonheittimet. Hallintakaapelilla on pituutta noin 20 metriä.

Samalla keskialueella ovat pyörivät harjastot, jotka irrottavat levän, liman ja muut epäpuhtaudet. Vaihdettavien harjojen kovuus valitaan niin, että pohjan eliönestomaali ei irtoa ja jätökset voidaan suihkuttaa suoraan ympäröivään veteen. Tarvittaessa poistosuihku voidaan kerätä myös suodatinpussiin.

Läpinäkyvät sylinterit ovat moottorit, keltainen harja vaihdettavissa ja niitä reunustava kumihelma rajaa imualueen.

Laitteen laidoilla ovat sitä kuljettavat pyörästöt ja etupaneelissa valot sekä ohjauslaitteen ruudulle näkymää syöttävä kamera. Tiedot kulkevat molempiin suuntiin datakaapelilla.

Laiturilla seisova ohjaaja käyttää pohjaa pitkin mönkivää dronea. Osaavan käsissä se etenee johdonmukaisesti ja järjestelmällisesti. Imutehoa säätämällä laite pystyy jopa ”hyppäämään” noin vaaksan korkuisten esteiden yli, esimerkiksi siirtymään kyljeltä toiselle matalan kölipalkin tai potkuriakselin estämättä.

Ohjainyksikön ruudulta tarkkaillaan pohjan muotoja, varusteita ja pestyn alueen rajaa.

Keel Crab voi nousta vain niin lähelle pintaa, kuin imuhelma sallii ilmaa hörppäämättä. Siksi vesilinja viimeistellään käsinpesulla.

Välillä kädet käyttöön

Vaikeita paikkoja Keel Crabille ovat terävät taitteet, kuten pyöristämätön kölikiinnitys tai moottoriveneen laitapalteet. Jälkimmäiset pestään palvelun hintaan sisältyen käsin. Hinnoittelu perustuu veneen pituuteen. Taksa vaihtuu 13 metrissä. Pienemmille se on 18 euroa metri, suuremmille 25 euroa . Tekijöiden arvion mukaan reilun kymmenen metrin mittaisen matkaveneen pesuun menee vajaat pari tuntia.

Kokeilimme laitetta kauden päättäneeseen purjeveneeseen. Drone oli käyttövalmis ja töissä muutamassa minuutissa laiturille saapumisensa jälkeen. Vedessä oli näkyvyyttä noin metrin verran, mikä on alaraja tehokkaalle työskentelylle. Sitä sameammassa vedessä on ohjainlaitteelta vaikea erottaa pestyjä ja pesemättömiä alueita toisistaan. Nytkin käsittely selvästi vaati kokemusta.

Valoista huolimatta vedeltä vaaditaan näkyvyyttä noin metri ohjailun onnistumiseksi.

Keel Crab selvisi kölin ja pohjan välisestä pyöristyksestä hyvin. Vesilinjaa kohti se nousi niin ylös, kuin imumoottorin vedentarve salli, eli toisen laitansa pintaan saakka nostaen. Koko pohjaa ei puhdistettu, jotta pesujälkeä voitiin arvioida maihin nostetusta veneestä paljaalla silmällä.

Tulos vaikutti oikein tyydyttävältä. Ahkerasti Saaristomerellä käytetty vene ei tosin ollut muutenkaan kovin pahasti likaantunut, mutta Keel Crabilla puhdistetut alueet erottuivat selvästi edukseen. Levä ja parta olivat kokonaan poissa, ohutta limaa tuntui vielä pohjamaalin pinnassa.

Ylös nostetussa veneessä pestyn ja pesemättömän pohjan ero on huomattavan selvä.

Kiitettävä pesutulos

Kuten odotettua, painepesu vaadittiin vielä talvitelakointia varten ja sen jälki on selvästi puhtaampaa kuin dronen jättämä. Mutta oleellinen ero on siinä, että Keel Crabin harjakset eivät poista pohjasta eliönestomaalia, mikä on kesken kauden suoritettavassa pesussa aivan oleellisen tärkeä asia.

Kun pesutulos oli näin tyydyttävä ja operaatio veneen omistajan kannalta erittäin vaivaton, voi vain toivoa SeaRobon tosiaan laajentavan toimintaansa nopeaan tahtiin.

SeaRobo Keel Crab

  • Hinta: 18–25 € / metri
  • Maahantuonti ja myynti SeaRobo

X